Tlačové správy

Viac ako sused – Dni maďarskej kultúry v Bratislave (6. – 13. jún 2016)

V júni 2014 zorganizovalo Veľvyslanectvo Maďarska v Bratislave celotýždňovú sériu podujatí s cieľom vytvoriť z tejto iniciatívy tradíciu. Pozitívne ohlasy na uplynulé dva ročníky Týždňa maďarskej kultúry s názvom „Viac ako sused” potvrdzujú úspech tohto podujatia. Tohtoročný „maďarský týždeň” sa uskutoční v dňoch 6. – 13. júna 2016.

Počas tisícročného spolunažívania sa medzi našimi národmi sformovali mnohé styčné body, ktoré nás spájajú. Popri jazykových odlišnostiach dodnes výrazne cítiť podobnosť v rovine kultúrnej. Cieľom nášho podujatia je priblížiť Maďarsko k Slovensku a k jeho hlavnému mestu.

Dňa 6. júna 2016 sa v rámci Týždňa maďarskej kultúry uskutoční slávnostná svätá omša v maďarsko-slovensko-latinskom jazyku pri príležitosti 1700. výročia narodenia biskupa sv. Martina, ktorú budú v v Dóme sv. Martina koncelebrovať predsedovia Maďarskej biskupskej konferencie a Konferencie biskupov Slovenska (arcibiskup Bratislavskej arcidiecézy Stanislav Zvolenský a biskup diecézy v Szombathelyi András Veres). Po skončení slávnostnej svätej omše bude nasledovať renesančný koncert speváckeho zboru Capella Cantorum zo Szombathelyu.

Jedným z hlavných podujatí Týždňa maďarskej kultúry bude vystúpenie tanečnej skupiny ExperiDance, ktorá 8 júna vystúpi s programom JednoTisícročie v bratislavskom Istropolise. Ďalším významným reprezentatívnym podujatím bude koncert svetoznámeho klavírneho virtuóza Gergelya Bogányiho, ktorého vystúpenie sa koná 13. júna vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Popri týchto programových podujatí v uzavretých priestoroch od pondelka do štvrtka pozývame záujemcov, návštevníkov na množstvo ďalších kultúrnych podujatí: na detský program, výstavy, sympóziá, degustáciu vín či dni maďarského filmu.

Počas víkendu sa Hviezdoslavovo námestie v Bratislave stane dejiskom už tradičného štvordňového kultúrneho a gastronomického festivalu.

Pri príležitosti 25. výročia vyšehradskej spolupráce sa 9. júna – v spolupráci s veľvyslanectvami Poľskej a Českej republiky a s Medzinárodným vyšehradským fondom – uskutoční konferencia za účasti bývalých politických predstaviteľov a analytikov členských krajín, na ktorej si pripomenieme úspešnú spoluprácu stredoeurópskych štátov. Festivalová sobota bude patriť samostatným vystúpeniam umelcov z krajín V4, ako aj džezovému koncertu V4.

V rámci javiskových programov sa budú v popoludňajších hodinách prezentovať maďarské a slovenské folklórne súbory a ďalšie kultúrne zoskupenia. Pred hlavnými večernými hosťami sa predstavia interpreti populárnej hudby (Pannonia Allstars Ska Orchestra, Daniel Balázs-Boggie Woogie, klezmerová skupina Tzomet). Hlavnými hosťami večera, ktorí vďaka svojej popularite pravdepodobne prilákajú početnejšie obecenstvo, budú Peter Šrámek so svojou kapelou a hudobná formácia Esszencia.

Podujatie podporili: Ministerstvo zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska, Ministerstvo ľudských zdrojov Maďarska, Medzinárodný vyšehradský fond, ako aj ďalšie inštitúcie z Maďarska: Maďarská akadémia umenia a Národný kultúrny fond. Medzi našich významných partnerov patrí Magistrát hlavného mesta Bratislavy, Magistrát mestskej časti Staré Mesto, Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave, Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave; našimi hlavnými sponzormi sú OTP Banka, Slovnaft a Microcomp.

Viac ako susued_Több mint szomszéd_2016

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore