Tlačové správy

Karička ako životabudič aj s vrecúškom ľadu na čele

Štvrtý ustanovujúci rekord

Slnko tancujúcim karičku pristane. Včerajšia (štvrtok 23. júna 2016) horúčava ich neunavila, naopak, akoby slnko dobíjalo ich radosť z dynamického pohybu v kruhoch. Napriek tomu, že účinkujúcich aj divákov bolo okolo 1300, záchranári zasahovali len raz, a to v prípade dievčiny, ktorej prišlo od tepla nevoľno – ak nepočítajú pár vrecúšok ľadu na čelách organizátorov.

Môžem porovnávať, veď mám za sebou stovky podujatí. Radosť ľudí v kruhoch doslova sršala. Fantastické!” teší sa nestor folklóru na východnom Slovensku a odborný garant podujatia Veselá Karička 2016 Vladimír Urban, ktorý včera tancujúcich na Hlavnej ulici v Košiciach koordinoval.

Slovenské rekordy požiadame o zápis o ustanovujúci rekord. Už štvrtý v poradí súvisiaci s Karičkou na Hlavnej v Košiciach. Presne 980 tancujúcich vytvorilo 490 bráničiek, čo dosiaľ na Slovensko nebolo. Veľmi sa tomu tešíme,” sumarizuje za tvorcov podujatia Ing. Monika Floriánová, koordinátorka z Communication House.

Veselou karičkou odštartovali 35. ročník Cassovia Folkfestu aj súbory z Estónska a Srbska a tiež Seiči Okubo a jeho manželka Hiroko z Japonska, vedúci tamojšieho folklórneho súboru Krásna Hôrka, ktorý v Tokiu existuje od roku 1993.

Organizátori odovzdali štafetové stuhy mestu Michalovce prostredníctvom Syrárne Bel Slovensko, výrobcovi syra Karička, partnerovi podujatia. Ten po inšpirácii z Košíc podporuje aj tancovanie karičky na Zemplínskych slávnostiach. Udejú sa 20. augusta 2016 v Michalovciach.

Karičku pod názvom Tancujúce mesto 2013 organizátori odštartovali v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Za štyri roky ju dovedna odtancovalo vyše 3 000 ľudí. Spoločne vytvorili tri nové slovenské rekordy: V roku 2013 ju zatancovalo 965 ľudí v 105-tich kruhoch. O rok neskôr 444 ľudí sa krútilo v obrovskom kolese. V roku 2015 sa 584 účastníkov naraz objalo v takmer 60-tich kruhoch. Po zápise do knihy Slovenských rekordov by včerajší mal byť štvrtým.

 Katarína Čániová

kcaniova@communicationhouse.sk, 0905 812 883

www.karickatanec.sk i na www.facebook.com/karickatanec.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore