Tlačové správy

Legendárna, mestom obnovená Červená hviezda, privíta už v sobotu prvých návštevníkov

Košičania, ktorí s nostalgiou spomínali na krásne chvíle strávené v minulosti na kúpalisku, majú dôvod na radosť. Po necelých 11 mesiacoch intenzívnych renovačných prác, sa vďaka mestu opäť vráti na legendárnu Červenú hviezdu čulý ruch a život.

Hlavným cieľom rekonštrukcie bolo najmä zachovanie autentickosti jestvujúcich objektov tejto významnej národnej kultúrnej pamiatky. Zrenovované boli pôvodné šatne, prevádzková budova, bazény pre plavcov (33 m) i neplavcov (33 m), detský bazén (12 m), navyše pribudol minimálne na Slovensku unikátny, hypermoderný, nerezový bazén (34 m). Dá sa priečne rozdeliť, zväčšiť, zmenšiť, a pri väčších zápasoch je možné k nemu uložiť aj mobilnú tribúnu. Slúžiť bude nielen na vodnopólové zápasy, či plavecké súťaže, ale aj pre širokú verejnosť. Samozrejme, na kúpalisku nechýbajú ani rôzne hracie a športové prvky v jeho oddychovo – relaxačnej časti.

Obnoviť, zmodernizovať a znovu sprevádzkovať osem rokov nefungujúce kúpalisko, nebolo vôbec ľahké. Práve preto, lebo ide o národnú kultúrnu pamiatku, musel byť zhotoviteľ prác mimoriadne opatrný.

„Všetko museli zachovať v pôvodnom stave,“ zdôraznil primátor mesta Richard Raši.Napríklad aj viac ako osemdesiat percent pôvodných šatní. Košičania, najmä tí skôr narodení, ktorí sa sem teraz vrátia, nájdu na kúpalisku tie isté boxy na prezliekanie, aké tu boli aj pred zatvorením kúpaliska. Košické čéháčko nám všetkým pripomína staré dobré časy, preto sme ho chceli zrekonštruovať do „pôvodného stavu“. Rozhodli sme sa obnoviť jeho zašlú slávu, aby sa stalo miestom, ktoré spojí históriu s modernou súčasnosťou i budúcnosťou Košíc.“

Mesto Košice ako investor, odovzdalo víťazovi verejnej súťaže na zhotoviteľa stavby (združenie Inžinierske stavby a.s. Košice -Berndorf Bäderbau SK s.r.o. Košice)   stavenisko – Národnú kultúrnu pamiatku kúpalisko Červená hviezda, dňa 19. 8. 2015. Zhotoviteľ sa zmluvne zaviazal, že stavbu „Obnova mestského kúpaliska, Staničné námestie 5, Košice“ zrealizuje za 3 928 242,98 eura, dokončí a odovzdá ju najneskôr do 31. 5. 2016.

Na obnovu bola pôvodne navrhnutá suma 5 miliónov eur, vo verejnej súťaži sa ju podarilo znížiť na 4 milióny. Zistená statická porucha objektu šatní, ktorý podmyla voda, si však vyžiadala práce navyše, ich cena bola vyčíslená na 137 652,96 eura s DPH.

Kúpalisko s moderným zázemím a technológiou na úpravu a ohrev vody v bazénoch má po obnove kapacitu 1 200 osôb, na relax ponúka najviac vodných plôch v Košiciach. V letnej sezóne 2016 budú návštevníkom k dispozícii 4 bufety s ponukou teplých jedál a nápojov.

„Keď som po zatvorení kúpaliska videl ako každý rok stále viac a viac chátra, až ma bolelo pri srdci,“ uviedol bývalý dlhoročný správca kúpaliska, Zoltán Wall. „Bolo neskutočne zdevastované, neveril som, že ho dá mesto, do poriadku. Teraz ma veľmi teší, že som sa mýlil, ďakujem mestu a primátorovi za návrat čéháčka Košičanom.“

Slávnostné otvorenie kúpaliska sa uskutoční za účasti predstaviteľov mesta, Ministerstva vnútra SR, zhotoviteľa prác (Združenie ISK – Berndorf Bäderbau SK), bývalých košických vodnopólistov a ďalších hostí v piatok (1. 7. 2016) o 14.00 hod. Pre kúpania chtivú verejnosť bude nádherne zrenovovaná národná kultúrna pamiatka k dispozícii od soboty (2. 7. 2016).

Mesto Košice vlastní v areáli zastavané plochy, nádvoria a iné plochy vo výmere vyše 7 000 štvorcových metrov, ostatné plochy, vrátane budov, vlastní ministerstvo vnútra SR.

Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice

email: linda.snajdarova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore