Tlačové správy

Vysoké Tatry privítajú účastníkov výročnej konferencie Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva

Tradičná a najväčšia odborná konferencia všeobecných praktických lekárov v SR sa uskutoční 13. – 15. októbra 2016 v Grand Hoteli Bellevue Horný Smokovec (lekárska sekcia) a v Grand hoteli Starý Smokovec (sesterská sekcia).

S hlavným posolstvom konferencie Prínos všeobecného praktického lekárstva pre zlepšovanie zdravotných systémov vystúpi prezident WONCA prof. Michael Kidd. Tému Pacienti sú absolútne najdôležitejšími osobami v ambulancii prednesie prof. Roar Maagaard z Európskej akadémie učiteľov všeobecného a rodinného lekárstva (EURACT) a prezident konferencie WONCA Europe v Kodani.

Na konferencii, zameranej na medicínske témy z pohľadu primárnej zdravotnej starostlivosti, zaznejú prednášky z rôznych odborných oblastí. Sú naplánované témy z obezitológie, hepatológie, alergológie a imunológie, kardiológie, endokrinológie a ostatných oblastí vnútornej medicíny, ale aj z dermatológie, onkológie, angiológie či psychiatrie a aj z pracovného a posudkového lekárstva. Blok českých odborníkov predstaví nový odporučený postup Psychosomatická medicína vo všeobecnej praxi. Pripravené sú workshopy na témy EKG, meranie ABI indexov, resuscitácia, využitie moderných informačných technológií, ako aj praktický kurz nordic walkingu. Dôležité prednášky sa budú vysielať online na portáli www.meditrend.sk.

Podrobné informácie o konferencii nájdete na www.vpl2016.sk

 Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL)

Odborná spoločnosť slovenských všeobecných praktických lekárov, ktorej hlavnou úlohou je zabezpečovanie vzdelávania ale aj ostatných podmienok pre plnenie ich esenciálnych úloh v zdravotnom systéme. Vznikla v roku 1979 zásluhou silného vplyvu Svetovej zdravotníckej organizácie(WHO). V súčasnosti má okolo 1 500 členov, ktorí podľa schválených stanov naďalej napĺňajú úlohy WHO. Od roku 1982 je pridruženým členom a od roku 2016 riadnym členom Svetovej organizácie všeobecných praktických lekárov (WONCA) a od roku 2006 riadnym členom Európskeho fóra primárnej starostlivosti (EFPC). Na konferencii Wonca Europe v júni 2016 v Kodani bola SSVPL poverená usporiadaním konferencie WONCA Europe v roku 2019 v Bratislave.

V rámci programu XXXVII. výročnej konferencie sa uskutoční členská schôdza SSVPL, venovaná vážnej situácii v odbore, návrhom reformných krokov vrátane ekonomických a právnych otázok. Rokovať bude napr. o zachovaní kapitačnej platby, ktorá musí pokrývať fixné náklady na prevádzku ambulancií a tak chrániť aj pacienta pred prílišnou medicinalizáciou (nadmernou a neúčelnou starostlivosťou). SSVPL odmieta jej zníženie na 50 %, alebo prechod na 100 % výkonnostnú platbu (bodovanie). Naopak, žiada zvýšiť kapitáciu na úroveň pokrytia fixných nákladov ambulancií a nad tento rámec zavedenie motivačných podporných platieb za vybrané výkony, aby umožňovali navýšenie príjmu ambulancií o 20 % až 30 % nad fixné náklady s cieľom dosiahnuť stav, aký je vo väčšine krajín EU. Spoločne so Slovenskou lekárskou komorou a Zväzom ambulantných lekárov presadzuje skrátenie doby lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) a redukciu jej siete tak, aby to zodpovedalo potrebám pacientov a súčasným možnostiam všeobecných lekárov. Nemôže byť cieľom unavený lekár, keďže ten je najväčším rizikom medicínskych pochybení v starostlivosti o pacientov. SSVPL podporuje Rezidentský program Hlavnej odborníčky MUDr. Moniky Paluškovej vrátane jeho trvalej finančnej podpory zo strany štátu, keďže v sieti chýba už cca 1 000 všeobecných praktických lekárov, čo predstavuje zníženie dostupnosti už aj tejto základnej zdravotnej starostlivosti, a to najmä vo vidieckych oblastiach Slovenska.

Podrobné informácie nájdete na www.vpl.sk  

Profesor Michael Kidd

Prezident Svetovej organizácie všeobecných praktických lekárov v angličtine plný názov World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians, oficiálna skratka WONCA, ktorá má v súčasnosti viac ako 300 000 členov. Dekan Lekárskej fakulty v Adelaide a v Darwine (Faculty of Health Sciences, Flinders University, Australia). Už v roku 2007 sa zúčastnil na výročnej konferencii SSVPL v Bojniciach. V súčasnosti najuznávanejší manažér rozvoja všeobecnej praktickej medicíny vo svete. Významne prispieva k tomu, že sa v poslednom čase celosvetovo posilňuje primárna zdravotná starostlivosť, zlepšuje sa postavenie všeobecných praktikov a prehlbuje sa vzdelávanie v tomto odbore. Vďaka tomu rastie na všetkých kontinentoch záujem mladých lekárov o prácu všestranného praktika v primárnej starostlivosti.

KNIHA

Prínos všeobecného praktického lekárstva pre zlepšovanie zdravotných systémov/ Sprievodca Svetovej organizácie všeobecných praktických lekárov.

Odborná publikácia o význame tohto odboru, ktorú pod vedením M. Kidda spracoval autorský tím uznávaných profesorov všeobecného praktického (rodinného) lekárstva zo sveta. Vydavateľ anglického originálu: WONCA (2013; 1. vydanie 2012) Zostavovateľ a editor: Michael Kidd Hlavní autori kapitol; resp. autori pôvodného vydania: Cynthia Haq, Jan De Maeseneer, Jeffrey Markuns, Hernan Montenegro, Waris Qidwai, Igor Svab, Wim Van Lerberghe, and Tiago Villanueva; Charles Boelen, Cynthia Haq, Vincent Hunt, Marc Rivo, Edward Shahady. Predslov: Dr. Margaret Chan, generálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Slovenský preklad vydala SSVPL vo Vydavateľstve UK v Bratislave roku 2016 Preklad do slovenčiny: Lucia Spatz a Donald Spatz Odborný recenzent slovenského vydania: Peter Lipták

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore