Tlačové správy

Branislav Mamojka si prevzal Cenu ministra spravodlivosti

Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo v roku 1950 10. december za Deň ľudských práv. Každoročne si vtedy pripomíname prijatie Všeobecnej deklarácie ľudských práv z roku 1948, oslavujeme ľudské práva, ale zároveň poukazujeme na prípady ich porušovania. Desiateho decembra sa takisto udeľuje Nobelova cena za mier v Oslo.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv sa na Úrade vlády SR uskutočnilo odovzdávanie Ceny ministra spravodlivosti, ktorá sa udeľuje za mimoriadny prínos v oblasti ochrany a podpory ľudských práv. Z rúk štátnej tajomníčky MS SR Márie Kolíkovej si ho tento rok prevzal predseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím a Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Branislav Mamojka. Predkladateľom tohto návrhu bola s podporou všetkých svojich členských organizácií Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR. Následne ho odporučila Správna rada ceny.

Branislav Mamojka stál pri založení Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR, od jej vzniku v roku 2003 je aj jej predsedom. Je členom predsedníctva Európskeho fóra zdravotného postihnutia (EDF), ktoré združuje strešné národné organizácie zdravotného postihnutia v rámci EÚ. Dlhé roky sa venuje obhajobe ľudských práv v oblasti zdravotného postihnutia.

Od roku 2010, kedy Slovenská republika ratifikovala Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, sa intenzívne zaoberá jeho implementáciou do právneho poriadku Slovenskej republiky, významne sa zaslúžil o jeho sprístupnenie občanom so zdravotným postihnutím vysvetľovaním jeho významu pre obhajobu ich ľudských práv, ako aj monitorovaním jeho uplatňovania v domácom a v medzinárodnom kontexte.

V roku 2015 bol jedným z kľúčových autorov alternatívnej správy o implementácii Dohovoru pre Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím, ktorú osobne prezentoval v Ženeve na zasadnutí Výboru. V apríli roku 2016 sa ako zástupca organizácií občanov so zdravotným postihnutím zúčastnil na konštruktívnom dialógu Výboru OSN s Vládou SR. Výbor OSN následne vydal Odporúčania pre vládu SR ohľadom ďalšej implementácie Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím na roky 2016 – 2020.

Branislav Mamojka sa dlhodobo venuje pripomienkovaniu legislatívy na národnej i európskej úrovni, čím výrazne prispieva k presadzovaniu práv občanov so zdravotným postihnutím do legislatívy, k zvyšovaniu povedomia občanov so zdravotným postihnutím o ich právach, ale aj povinnostiach. Od roku 1990 je nepretržite predsedom Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Bol dlhoročným predsedom nominačného výboru Európskej únie nevidiacich. Je aj členom Komisie Európskej únie nevidiacich pre spoluprácu s Európskou úniou.

Branislav Mamojka je ženatý, je starostlivým otcom troch detí a starým otcom piatich vnúčat.

b-mamojka-m-kolikova

 

Nomináciu podporili všetky členské organizácie NROZP v SR:

Asociácia Marfanovho syndrómu

Asociácia nepočujúcich Slovenska

Asociácia organizácií zdravotne postihnutých občanov SR

Liga proti reumatizmu na Slovensku

Otvorme dvere, otvorme srdcia

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR

Slovenské hemofilické združenie

Slovenské združenie stomikov

Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR

Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom

Slovenská únia sluchovo postihnutých

Slovenský zväz sclerosis multiplex

Slovenský zväz telesne postihnutých

Slovenský zväz zdravotne postihnutých

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

Zväz diabetikov Slovenska

Zväz postihnutých civilizačnými chorobami

Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR

Združenie rodičov a priateľov hluchoslepých detí

 

Dušana Blašková

ÚNSS

Kontakt: blaskova@unss.sk, 0911 469 653

 

Michaela Hajduková

NROZP v SR

Kontakt: hajdukova@nrozp.sk, 0905 361 840

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore