Tlačové správy

Nositelia najvyšších ocenení Bienále ilustrácií Bratislava v knižnici v Rožňave

Putovná výstava laureátov najvyšších ocenení Bienále ilustrácií Bratislava (Grand Prix BIB a Zlaté jablko) sa predstaví v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja od 6.februára do 2.marca 2017 pod názvom ILUSTRÁTORSKÝ OLYMP – Nositelia najvyšších ocenení Bienále ilustrácií Bratislava v polstoročnej retrospektíve.

„Výstava predstavuje diela laureátov najvyšších ocenení Bienále lustrácií Bratislava v päťdesiatročnej retrospektíve tohto medzinárodného podujatia“, povedala PhDr. Hana Ondrejičková z Centra informatiky, dokumentácie a knižnice medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA. „Okrem súboru knižných ilustrácií budú návštevníci mať možnosť si zalistovať v kolekcii takmer 150 bohato ilustrovaných kníh pre deti a mládež z 36 krajín sveta“ dodala Ondrejičková.

Unikátna putovná výstava, ktorá poskytuje návštevníkovi komplexný pohľad na ilustráciu, ako svojbytné umelecké dielo, ale aj súčasť knižného produktu, nebola v uvedenom rozsahu ešte nikdy sprístupnená takému širokému publiku. „Na výstavu sme „čakali“ takmer dva roky,“ povedala riaditeľka knižnice v Rožňave Mgr. Iveta Kyselová a dodala „Teší nás, že aj v našom regióne môžeme sprístupniť širokej verejnosti túto jedinečnú výstavu, ktorá prichádza v čase, keď tak veľmi hovoríme o detskom čitateľovi, o čítaní ako takom. Verím, že si ju prídu pozrieť nielen deti a dospelí nášho mesta, ale aj zo širšieho okolia. Knihy ocenených slovenských autorov nájdete aj v našom fonde, ktoré sa dajú vypožičať.“

Prijmite pozvanie do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3, v čase výpožičných hodín na prehliadku diel svetových ilustrátorov detskej literatúry, ktorí získali najvyššie ocenenia v priebehu polstoročnej histórie tohto podujatia. Zbierka z fondov Knižnice BIBIANY ponúka porovnanie rôznorodých ilustračných, grafických a vydavateľských prístupov a tradícií v tvorbe detskej knihy vo svete. Kolekcia je zaujímavá aj lingvisticky – okrem svetových jazykov sú v nej zastúpené aj knihy vydané v katalánčine, flámčine, estónčine, ale i japončine, thajčine či perzštine.

Otvorenie výstavy sa bude konať 6. februára 2017 o 10:00 hod. Výstava potrvá do 2. marca 2017. Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : 058/788 09 11, 058/788 09 17, mobil 0948 505 149 www.kniznica-rv.sk kniznica@kniznica-rv.sk Zdroj : BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti www.bibiana.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore