Tlačové správy

Zoznámte sa s osobnosťami Košíc

20. mája 2017 otvoria košické múzeá a galérie svoje brány, aby predstavili metropolu východu v netradičnom šate – očami slávnych umelcov a vynálezcov, ktorí sa svojimi úspechmi zapísali do košických dejín.

Dovedna 8 inštitúcií si pre svojich návštevníkov pripravilo bohatý program, ktorý ulahodí nielen fanúšikom dejín, ale aj umenia či techniky, a strhne svojou atmosférou deti i dospelých. Od 17:00 do polnoci sa tak môžu Košičania a i návštevníci metropoly východu tešiť na výstavy malieb, fotografií, vynálezov, ktoré budú sprevádzané podujatiami, ktoré urobia z tohtoročnej Košickej noci múzeí a galérií nezabudnuteľný zážitok.

Východoslovenské múzeum poteší možnosťou navštíviť dobovú lekáreň, pozrieť si, ako funguje kníhtlač, či nájsť 145 motýľov. A prečo 145? Pretože v tomto roku oslavuje múzeum 145. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti sa bude podávať aj pivo „Múzejná 14,5-ka“, uvarené špeciálne na túto príležitosť, a návštevníci si budú môcť dokonca vytvoriť svoj vlastný podpivník. Počas večera ich bude sprevádzať hneď niekoľko osobností – z košických to budú vodca protihabsburgského povstania František II. Rákoczi i najznámejší kat Mikluš, ktorého skutočná indentita bude konečne odhalená! Z vyššie postavených historických postáv sa môžete tešiť na Františka Jozefa I., či na Andrássyovcov, ktorých člen vlastnil aj budovu, kde sa nachádza terajšia Aida.

Slovenské technické múzeum predstaví autorskú výstavu fotografií Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie; zoznámi návštevníkov s rodinou Poledniakovcov, zakladateľmi strojárstva v Košiciach, ktorí z malej dielne tvrdým úsilím a vďaka mimoriadnemu technickému a obchodnému nadaniu vybudovali predchodcu Východoslovenských strojární; v Múzeu letectva predstaví zreštaurované lietadlo Messerschmitt Bf 109G; a dokonca počas noci otvorí štyrikrát aj Planetárium.

Východoslovenská galéria predstaví diela ilustrátora detských kníh Vincenta Hložníka, ktorý vo svojich dielach rád zobrazoval kone – tie budú aj nosnou témou tohto ročníka v galérii. Okrem možnosti jedného si vyzdobiť, budú mať deti možnosť aj naučiť sa reštaurovať a dokonca si vytvoriť interaktívne bábky, s ktorými sa potom zahrajú.

Múzeum Vojtecha Löfflera si pripravilo výstavu Ars cassoviensis, ktorá zachytáva to najkrajšie z malieb košických výtvarných umelcov – z početného množstva spomenieme mená ako Július Jakoby, Štefan Roskoványi či Elemír Halász-Hradil. Okrem nich sa môžu deti i dospelí tešiť na tradičný tvorivý ateliér, divadelné predstavenie Eduard a jeho zázračná cesta, premietanie filmov o košických výtvarníkoch či hudobné vystúpenia.

Za nimi nezaostáva ani Detská historická železnica, ktorá tento rok prekvapí komentovanými jazdami so zastávkami na miestach, ktoré boli alebo stále sú najzaujímavejšími bodmi trate Košickej detskej historickej železnice a vôbec Čermeľského údolia. Návštevníkov bude sprevádzať známy publicista, historik a sprievodca Potuliek mestom Košice Zoltán Balassa. Súčasťou podujatia bude aj prezentácia reprezentatívnej knihy o vzniku Košickej detskej historickej železnice Veľký príbeh malej železnice v stanici Čermeľ.

Zahanbiť sa popri týchto „veľkých“ inštitúciách nedajú ani tie menšie – Galéria Alexandra Eckerdta opäť otvorí svoje dvere, aby predstavila obrazy tohto košického rodáka, Odevný ateliér Júlie Zelenej zase odhalí Históriu jedného domu, v ktorom žila a pôsobila významná rodina Počátkovcov, a v Steel Parku sa otvoria bádateľské laboratóriá, kde deti zistia, ako netopier zachytí ľudský pohyb, aké je to byť časticou, alebo sa na chvíľu dokonca stanú magnetmi.

Nezabúda sa ani na sociálne siete – každý, kto sa počas Košickej noci múzeí a galérií odfotí, môže svoju fotku zdieľať na Instagrame s hashtagom #KNM2017, alebo na Facebook-u s označením Visit Košice. Takýmto spôsobom budú mať účastníci možnosť sami prispieť do fotoalbumu, ktorý bude dokumentovať to najlepšie zo stretnutí s osobnosťami Košíc.

Vstupné ostáva oproti minulým rokom nezmenené – pre dospelých to budú 2 eurá, pre deti, seniorov a ZŤP 1 euro. Pásky na ruku, ktoré po jeho zakúpení dostanú, budú platiť do všetkých zúčastnených inštitúcií. Zároveň im bude ponúknutý i kompletný program spolu s mapou.

V rámci podujatia bude dlhšie otvorené aj Návštevnícke centrum Košice na Hlavnej 59, a to od 9:00do 23:00. Návštevníci sa tak budú môcť zastaviť a poinformovať sa o priebehu podujatia či o všeobecnom dianí v meste počas najbližších dní.

Kompletný program, ako aj ďalšie informácie o podujatí sú dostupné na stránke www.visitkosice.org, alebo na udalosti na Facebook-u „Košická noc múzeí a galérií“.

Pre viac informácií, prosím kontaktujte:
Marika Duffeková
PR manažérka
+421 910 138 484
marika.duffekova@visitkosice.org

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore