Tlačové správy

Prešovskí gymnazisti so svetovým úspechom

So striebornými medailami sa vrátili z Los Angeles (USA) z najprestížnej a najväčšej vedeckej súťaže pre stredoškolákov Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) študenti Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove Miriam Feretová ml. a Samuel Smoter. Získali ich za projekt Potenciálne využitie prírodných éterických olejov v prevencii pred kliešťami rodu Dermacentor a Haemaphysalis, pri ktorom im radili aj vedci z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach.

Na Intel ISEF 1 778 súťažiacich zo 75 krajín sveta súťažilo v 17 skupinách. Miriam a Samuel sa ako víťazi národného finále Festivalu vedy a techniky AMAVET (www.festivalvedy.sk), ktorý už 19 rokov organizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku (www.amavet.sk), nominovali do kategórie Animal Science ako jediní Európania. Väčšina ich „konkurentov“ bola zo Severnej i Južnej Ameriky a tiež z Ázie. Mladí Prešovčania našli prírodnú alternatívu používaným syntetickým repelentom vo vybraných éterických olejoch. Sú niekoľkonásobne účinnejšie a neškodné pre zdravie i životné prostredie. Využitie výsledkov ich bádania v praxi nie je zanedbateľné.

Okrem medailí v Grand awards Mirka a Samuel získali aj 1. miesto od Čínskej asociácie pre vedu a technológiu (CAST) v Special awards, ktoré okrem finančnej odmeny zahŕňa aj postup na vedeckú súťaž do Číny. Stredná Európa takéto ocenenie ešte nikdy nedostala. Mená Miriam a Samuela budú aj „blúdiť vesmírom“, pretože nimi pomenovali asteroidy, čo je tiež jedna z ťažko opísateľných foriem odmeny.

Úspech Samuela a Miriam na Intel ISEF nie je ojedinelý. Minulý rok viala slovenská vlajka na počesť dvoch bronzových umiestnení vďaka ich dvom samostatným prácam na inej prestížnej celosvetovej projektovej olympiáde, I-SWEEEP (International Sustainable World Energy, Engineering & Environment Project) Olympiad v Houstone, štáte Texas a na štvrtej priečke sa ešte umiestnila minulý rok na Intel ISEF ich ďalšia spolužiačka z Prešova Janka Čorňáková.

Na víťaznom projekte sa podieľali ako konzultanti aj parazitológovia zo Slovenskej akadémie vied, menovite doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc. a RNDr. Viktória Majláthová, PhD., ktorí Samka a Miriam zasvätili do tajomstiev výskumu kliešťov. Odbornú pomoc a priestory pre experimenty im poskytli aj na Výskumno-vzdelávaciom a informačnom centre bioenergie v Kapušanoch pri Prešove a perfektnú angličtinu s nimi nacvičili Mgr. Martina Kucháriková a bývalý žiak gymnázia a nositeľ ocenení z obdobných svetových súťaží Mgr. Marián Babinčák.

Vedúcou všetkých ocenených študentských projektov bola ich učiteľka biológie a geografie na Gymnáziu sv. Mikuláša v Prešove RNDr. Miriam Feretová, mama „malej“ Miriam. Ňou odchovaní mladí vedci s oceneniami na významných domácich i svetových fórach sa už počítajú v desiatkach. Svoju triedu má priam vytapetovanú diplomami z najvyšších domácich i medzinárodných súťaží. Pripomeňme, že Predsedníctvo SAV ju ocenilo Pamätnou plaketou SAV za vynikajúce výsledky v popularizácii vedy prípravou nadaných študentov na stredoškolské vedecké prírodovedne orientované súťaže. Pri odovzdávaní plakety na novoročnom koncerte SAV v Košiciach v januári tohto roku vyslovil predseda SAV prof. Pavol Šajgalík nádej, že o niekoľko rokov budú viacerí z jej študentov pôsobiť v Slovenskej akadémii vied.

Ďalšie informácie:

RNDr. Miriam Feretová – 0917 540 482

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore