Tlačové správy

Víkend bude patriť najväčšiemu jazdeckému podujatiu na východe Slovenska

Nadchádzajúcu sobotu a nedeľu 3. a 4. júna 2017 sa od 9.00 do 18.00 stane Jazdecký areál Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) na Triede KVP v Košiciach kolbišťom 32. ročníka Jazdeckých pretekov o Cenu rektorky UVLF a Pohár primátora mesta Košice. Zároveň sa uskutočnia Majstrovstvá východoslovenskej oblasti v skoku na koni pre všetky vekové kategórie. Bohatý sprievodný program s atrakciami pre malých i veľkých a množstvo gastronomických špecialít sľubujú príjemne prežitý športovo-spoločenský víkend pre celé rodiny. Vstup je voľný.

Organizátorom tohto tradičného, najväčšieho jazdeckého podujatia na východe Slovenska je Jazdecký oddiel TJ Slávia UVLF v Košiciach. Jeho členovia súťaž pripravili v spolupráci s materskou univerzitou a pod záštitou primátora Košíc Richarda Rašiho: „Každoročne na tomto podujatí stretávam deti od útleho veku, mládež aj dospelých, ktorí aktívne trávia voľný čas a rovnako zažívajú dobrý pocit zo športových úspechov. Sme veľmi radi, že jazdectvo je súčasťou športovej kultúry Košíc, súčasťou nášho života, a že sa v Košiciach aj vďaka Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie a jej Slávie z roka na rok dynamickejšie rozvíja.“

Priaznivci jazdeckého športu a milovníci koní sa podľa riaditeľa pretekov Miroslava Martinčeka môžu tešiť celkovo na 13 súťaží a takmer 400 štartov. Okrem súťažiacich z celého Slovenska organizátori očakávajú aj účasť zahraničných jazdcov. V jednotlivých súťažiach ich čaká zdolávanie prekážok vo výške od 90 do 150 cm. Športovým vyvrcholením pretekov budú otvorené súťaže o Cenu rektorky UVLF Košice a Pohár primátora mesta Košice. Hoci cena rektora či rektorky košickej veterinárskej univerzity už má 32-ročnú tradíciu,  M. Martinček pripomenul, že pod názvom Košické jazdecké preteky sa na tunajšom jazdeckom areáli súťažilo už od polovice 70-tych rokov minulého storočia.

Preteky koní však majú v Košiciach oveľa dlhšiu tradíciu. „Prvé dostihy sa uskutočnili už v roku 1886. Na špeciálne vybudovanej dostihovej dráhe sa tu pravidelne konali ako v treťom meste Habsburskej monarchie,“ pripomenul člen predsedníctva Slovenskej jazdeckej federácie Marek Horváth. Ako dodal, bolo na čo nadväzovať, keďže v Košiciach bola od stredoveku z obranných dôvodov etablovaná významná vojenská posádka s jazdným oddielom. A armádne kone si tu udržali až do II. svetovej vojny.

Okrem športového zápolenia čaká návštevníkov po oba dni aj bohatý sprievodný program. Môžu sa tešiť na vystúpenie domácej slávistickej voltížnej skupiny, ukážky policajnej hipológie a práce jazdnej polície, vozenie na koňoch aj špeciálny program pre deti. Skupina žltých rozprávkových Mimoňov si pre ne okrem tanečných kúskov pripravila aj divadelné predstavenie. Nebudú chýbať stánky s gastronomickými špecialitami, domácimi produktmi,  zmrzlinou, čapovanými nápojmi a ani košická mobilná kafetéria u MeDuška.

Viac informácií a kontakt pre médiá:

MVDr. Miroslav Martinček, riaditeľ pretekov

tel.: 0905 296 483

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore