Tlačové správy

K jedinečnému Domu Ilosvai vo Veľkej Ide pribudne stodola s javiskom

Vo Veľkej Ide sa v piatok 14. júla 2017 začína unikátny Ilosvai festival, ktorý je dobrou príležitosťou, aby ľudia nahliadli do zákulisia činnosti jedného z najstarších folklórnych súborov v regióne. Desiaty ročník podujatia, ktoré pripravuje folklórny súbor Ilosvai, má rodinný charakter. Je určené pre všetky vekové kategórie. Jedinečnosť festivalu je aj v tom, že máloktorý súbor dokáže organizovať vlastný festival na svojom vlastnom dvore. Festival potrvá do nedele 16. júla 2017.

Dom Ilosvai je novým hlavným sídlom folklórneho súboru Ilosvai. O ten pôvodný prišiel kolektív pri požiari v roku 2010. Odvtedy členovia skúšali v miestnej základnej škole, čo prinášalo rôzne problémy. V roku 2014 sa pustili do veľkého projektu. Ako občianske združenie kúpili vo Veľkej Ide starší sedliacky dom a postupne ho renovujú. Dom stále nie je úplne dokončený, avšak hlavný cieľ bol dosiahnutý – od apríla 2017 súbor skúša v novej sále.

Okrem nového sídla súboru chce byť Dom Ilosvai aj kultúrno-spoločenským centrom tradičnej ľudovej kultúry v regióne. Okrem tanečnej sály a krojárne už disponuje aj malým múzeom tradičnej dediny a  miestnosťami na tvorivé dielne.

„Chystáme aj malú kaviareň s pecou na tradičné jedlá. Nad sálou sa pripravujú ubytovacie priestory a na konci záhrady je zrenovovaná stodola, ktorá slúži ako javisko. Táto stodola bude slávnostne odovzdaná práve počas tohtoročného festivalu. Stodola bude v budúcnosti slúžiť aj ako priestor na koncerty, výstavy, rôzne literárne či divadelné stretnutia,“ dodáva Michal Kupec.

Desiaty ročník Ilosvai festivalu je výnimočný z rôznych dôvodov. Už vlani sa konal na dvore nového Domu Ilosvai, ale javisko bolo postavené len provizórne. Rok 2017 prinesie premiéru novej scény v spomínanej stodole. V rámci osláv 100. narodenia významného maďarského spisovateľa a básnika Jánosa Aranya bude pristavený autobus s putovnou výstavou, ktorú zastrešuje Literárne múzeum Sándora Petőfiho.

Program sa už tradične začína v piatok 14. júla 2017 o 19:00 hod. ochutnávkou vín a otvorením remeselníckych tvorivých dielní. 0 20. hodine si návštevníci budú môcť pozrieť premietanie záznamu z programu „Narodil sa“, ktorý získal cenu v súťaži v Nagykálló.

V sobotu 15. júla 2017 o 15:30 hod. organizátori odhalia pamätnú tabuľu na nádvorí kaštieľa. „Pamätnou tabuľou chceme pripomenúť desať ročníkov detského a mládežníckeho tábora Ilosvai, ktorý každý rok organizujeme v Krásnohorskej Dlhej Lúke. Počas každého tábora sa vyrezával pamätný stĺp a všetky teraz umiestnime na nádvorí, spolu so spomínanou pamätnou tabuľou,“ hovorí umelecký vedúci folklórneho súboru Ilosvai Michal Kupec.

Po sprievode dedinou o 17:00 hod. už nasleduje slávnostné otvorenie stodoly na dvore Domu Ilosvai s pestrým galaprogramom. Diváci budú môcť zatlieskať účinkujúcim z piatich krajín. Budú medzi nimi ľudová hudba Juhász z Vojvodiny, Muzika Górole z Českej republiky a žiaci umeleckej školy z maďarského Sátoraljaújhely. Okrem domáceho súboru Ilosvai zatancujú aj členovia folklórneho súboru Kis-Balaton z Balatonszentgyörgy (Maďarsko), a svoje zvyky a originálne tance predvedú aj nositelia tradícií z Bidoviec,  Veľkej Idy, z neďalekej maďarskej obce Hidasnémeti ale aj z ďalekého Sedmohradska.

Návštevníkov čakajú bohaté a pestré sprievodné podujatia v podobe jedinečnej výstavy Petőfiho múzea literatúry k 200. výročiu narodenia Jánosa Aranya s názvom ”ARANY 200 BUSZ”. Nemôžu chýbať ani tradičné a už zabudnuté jedlá z pece, či remeselnícke tvorivé dielne.

Festivalový program v nedeľu 16. júla 2017 pokračuje o 11:00 hod. ekumenickou bohoslužbou v rímskokatolíckom kostole vo Veľkej Ide a končí autorským stretnutím so spisovateľkou grófkou Borbálou Nádasdy v Dome Ilosvai o 14:00 hod.

Viac informácií:

Michal Kupec 0917 529 349

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu

Košický samosprávny kraj

+ 421 55 7268 128   + 421 918 766 001

zuzana.bobrikova@vucke.sk
www.vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore