Aktuality

Poľskí zástupcovia SDP zavítali na Slovensko

V utorok 10. októbra prišlo k avizovanému stretnutiu medzi zástupcami slovenskej a poľskej novinárskej organizácie za prítomnosti médií. Medzi hlavnými témami rezonovali aktuálna situácia v Poľsku, spolupráca v rámci európskeho priestoru a riešenie problémov novinárov spojených s politickým vplyvom.

Z poľskej strany sa stretnutia zúčastnili Piotr Legutko (podpredseda SDP – združenia novinárov v Poľsku), Wiktor Świetlik (riaditeľ tretieho programového okruhu Poľského rozhlasu) a Dorota Zielińska (koordinátorka projektov poľskej novinárskej organizácie). Za Slovenský syndikát bol prítomný jeho predseda Daniel Modrovský, medzi diskutujúcimi zástupcovia portálu postoj.sk, denníka SME, Hospodárskych novín a Televízie TA3.

Zástupcovia poľskej strany boli dopytovaní najmä čo sa týka otázok vplyvu vládnucej politickej strany PiS na fungovanie verejnoprávnych médií v Poľsku, problémov samotných novinárov súkromných médií pri získavaní informácií či fungovania mediálneho trhu. Otázky napokon zabrali niekoľko hodinový cyklus a dali, aspoň čiastočne odpovede na to, aká je aktuálna situácia u našich severných susedov.

Podľa slov podpredsedu novinárskej organizácie Piotra Legutka „určite nemožno detailne porovnávať mediálny trh na Slovensku a v Poľsku. Zároveň nie je úplne možné vylúčiť politický vplyv, ktorý je založený i na istých tradíciách a príslušnosti k danému médiu. To, či daný respondent bude reagovať na konkrétnu výzvu, je takisto v kompetencii danej redakcie. Je potrebné rozlišovať medzi tlačovou správou a detailným dopytovaním obsahujúcim otázky, ktoré s danou témou nesúvisia. Nájsť vyváženosť v prípade politických tém je určite mimoriadne citlivým problémom, zahŕňa schopnosť prispôsobiť sa na oboch stranách.“ Wiktor Świetlik následne doplnil slová kolegu, najmä z pohľadu vplyvu konzervatívnej strany na dianie v rozhlase a televízii. „Podľa môjho názoru sa jedná o nespravodlivé nazeranie na spôsob riadenia a štýlu v prípade týchto médií. Určite nemôžeme v niektorých politických rozhodnutiach hľadať snahu znefunkčniť médiá v Poľsku. Hlavnou úlohou médií, tak verejných ako aj súkromných je upozorňovať na problémy spoločnosti, korupčné správanie volených zástupcov i na dodržiavanie etiky. V týchto oblastiach je práca novinárov nezastupiteľná a nemôže byť nijakým spôsobom ovplyvňovaná.“

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore