Aktuality

Televízne KVARTETO – karty sú rozdané už 17 rokov

Pozitívnych príkladov, ktoré obohatia duševný svet človeka, je v ostatnom čase okolo nás žalostne málo. To však neznamená, že neexistujú – naopak. Dôkazom je jediný spoločný program štyroch verejnoprávnych televízií KVARTETO, ktorého tvorcovia – obrazne povedané – rozdali po prvý raz karty pre svojich televíznych divákov v štyroch susediacich krajinách už pred 17-timi rokmi. A robia tak do týchto dní vždy raz za mesiac v Poľsku, Českej republike, Maďarsku a na Slovensku vskutku príťažlivou formou, o čom svedčí Medzinárodná vyšehradská cena, ktorú KVARTETU udelili v roku 2015 ministri kultúry štátov V4.

Myšlienka vytvoriť spoločný euromagazín sa zrodila na stretnutí riaditeľov regionálnych štúdií verejnoprávnych televízií V4 v roku 1999 na pôde košického TV štúdia. Finálnu podobu tohto jedinečného televízneho programu, ktorý v mediálnom prostredí krajín V4 nemá obdobu, už potom dolaďovali a do dnešných dní kreujú národní koordinátori: Ľuba Koľová zo Slovenska, Piotr Socha z Poľska, Vladimír Štvrtňa z Českej republiky a Erika Kocsor z Maďarska, ktorú po 10-tich rokoch nahradila Zsuzsa Sári.  Nielen tieto, ale aj mnohé ďalšie informácie sa dozvie čitateľ subtílnej publikácie s príznačným názvom KVARTETO, ktorá práve uzrela svetlo sveta z podnetu slovenskej garantky projektu Ľuby Koľovej, vedúcej Centra pre národnostné vysielanie RTVS štúdio Košice.

V rozsahom neveľkej publikácii je napríklad zmienka aj o tom, že magazín na ploche 26 minút ponúka plastickú výpoveď redaktorov zo spomínaných krajín vždy na jednu hlavnú spoločnú tému. Nechýba však ani informácia o pomerne zložitej technologickej ceste KVARTETA počas uplynulých 17-tich rokov – od počiatočného prepisovania textov a televíznych programov na kazety BTC a ich postupné nahradenie DVC zápismi, cez neraz najmä časovo dramatickú výmenu  natočených materiálov na colniciach susediacich krajín, po zmeny formátu magazínu až po jeho súčasnú HD kvalitu…

O tom, že KVARTETO nepolitizuje, ale vzdeláva, informuje a najmä zbližuje ľudí štyroch krajín, sa presviedčajú diváci verejnoprávnych televízii na Slovensku, v Poľsku, Českej republike a Maďarsku  raz za mesiac. Najbližšie tak môžu urobiť v sobotu 28. októbra 2017 o 12:45 hod. na Dvojke. Téma októbrového KVARTETA „Záchrana dedičstva“ má opäť ambíciu zaujať i poučiť divákov – jej autori predstavia Jurkovičovu architektonickú perlu – chatu Libušín v Moravskosliezskych Beskydách, ktorá po zničujúcom požiari opäť vstáva z popola. Nechýba pozvánka do poľského Oravského etnografického parku, ktorý uchováva pre ďalšie generácie úžasné dedičstvo predkov z oblasti Hornej Oravy. Pre deti, ale aj tých skôr narodených, stojí určite za povšimnutie návšteva Múzea letectva v maďarskom Szolnoku a čerešničkou na torte bude určite aj plastická výpoveď o diele východoslovenského rodáka Jána Lazoríka, vizionára a neúnavného záchrancu ľudového umenia a kultúry.

Tvorcovia televízneho KVARTETA prostredníctvom unikátneho programu verejnoprávnych televízií teda opäť rozdali príťažlivé karty divákom v Poľsku, Maďarsku, Českej republike a na Slovensku. Zostáva teda už len nepremeškať v sobotu 28. októbra 2017 o 12:45 hod. na Dvojke túto zaujímavú partičku…

Beáta Penxová-Mačingová, predsedníčka RO SSN Košice

Pre viac informácií:

Ľuba Koľová, národný koordinátor projektu Kvarteto

Tímlíder Redakcia národnostného vysielania RTVS, štúdio Košice

Email: luba.kolova@rtvs.sk

tel.: +421 905 639 910

https://www.facebook.com/kvartetomagazin/          http://v4tv.eu/

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore