Tlačové správy

Umelecké rezidencie K.A.I.R. prinášajú do Košíc zahraničné inšpirácie

Adéla Foldynová, foto: Tomáš Čižmárik

V rámci projektu Európskeho hlavného mesta kultúry vytvorila nezisková organizácia Košice 2013 špecifický medzinárodný program rezidenčných pobytov pre mladých umelcov z celého sveta, nazvaný K.A.I.R. (Košice Artist in Residence), čiže Umelecké rezidencie Košice.

Program ponúka možnosť žiť a pracovať tri mesiace v inšpiratívnom prostredí Košíc, realizovať umelecké projekty, spolupracovať s predstaviteľmi miestnej kultúrnej scény a prezentovať výstupy svojho pobytu pred širokým publikom. Zároveň umožňuje tvorcom z východného Slovenska vycestovať do krajín ako je Nemecko, Moldavsko či Ukrajina a tiež tam pôsobiť tri mesiace.

Tlačová beseda k umeleckým rezidenčným pobytom v košickej Tabačke / Kulturfabrik. Foto: Tomáš Čižmárik

Tlačová beseda k umeleckým rezidenčným pobytom v košickej Tabačke / Kulturfabrik. Foto: Tomáš Čižmárik

„K.A.I.R. odštartoval na jar v roku 2011 a odvtedy sme v Košiciach privítali 12 umelcov z deviatich európskych a jednej severoamerickej krajiny. Zároveň sme do piatich európskych krajín poslali sedem východoslovenských umelcov,“ uviedol Ludwig Henne, kultúrneho manažér z nemeckého Lipska, ktorého vyslala na Slovensko Nadácia Roberta Boscha. V Košiciach pôsobil od augusta 2010 a rozbehol program umeleckých rezidencií. Pre zaujímavosť spresnil, že všetci zahraniční umelci strávili v metropole východu celkovo 1080 produktívnych a kreatívnych dní, pričom prichádzajúci a odchádzajúci umelci za posledný rok precestovali viac než 23 000 km. Ludwigovi Hennemu v júli 2012 misia v Košiciach končí a štafetu po ňom preberá ako projektová manažérka K.A.I.R. Adéla Foldynová z Českej republiky.

Adéla Foldynová, foto: Tomáš Čižmárik

Adéla Foldynová, foto: Tomáš Čižmárik

Podľa Foldynovej s blížiacim sa rokom 2013 záujem o umelecké pobyty v Košiciach narastá. „Kým vlani sa nám prihlásilo viac než 350 umelcov a mohli sme vybrať troch, tento rok očakávame, že ich bude podstatne viac. Celkovo môžeme prijať až 12 umelcov z celého sveta, čo je však zároveň maximum, ktoré si budúci rok môžeme v Košiciach dovoliť,“ uviedla Adéla Foldynová. Predbežne sú dohodnuté rezidencie z Francúzska, Nemecka, Japonska, Ukrajiny a Moldavska, ale dvere sú otvorené umelcom z celého sveta. Vyberá ich medzinárodná komisia, ktorá okrem iného posudzuje aj to, či môžu byť prínosom pre miestnu kultúrnu scénu a zároveň, či sú otvorení pre spoluprácu s obyvateľmi mesta a regiónu. „Doteraz sme mali v Košiciach iba výtvarníkov, ale do konca roka tu budeme mať aj tanečníkov a uvažujeme o rezidenciách spisovateľov. Sme otvorení všetkým typom umenia a chceme vyskúšať aj nové formy, ktoré, dúfame, sa budú ľuďom páčiť,“ dodala.

Vadim Tzigansj, rezident z Moldavska na umeleckom pobyte v Košiciach. Foto: Tomáš Čižmárik

Vadim Tzigansj, rezident z Moldavska na umeleckom pobyte v Košiciach. Foto: Tomáš Čižmárik

Aktuálne končí v Košiciach rezidenčný pobyt mladého moldavského umelca Vadima Tzigansja, ktorý sa mohol uskutočniť vďaka spolupráci s moldavskou inštitúciou Oberliht Association z Kišineva. Svoju tvorbu i skúsenosti z trojmesačného pobytu v Košiciach predstaví v ateliéri v Tabačke 25. júla o 19,00 hod. Do Kišineva, naopak, vycestovali dvaja slovenskí umelci – Michal Holý a Paula Ďurinová, ktorej tam tiež tento mesiac končí rezidencia.

Od polovice júna 2012 je v Košiciach novou rezidentkou K.A.I.R. Susken Rosenthal, skúsená nemecká umelkyňa, kurátorka a umelecká riaditeľka, ktorú podporuje Goetheho inštitút Bratislava. Pracuje hlavne s priestorom, architektúrou a krajinou a vystavovala už na mnohých miestach v Európe a v Spojených štátoch amerických. V druhej polovici roka pricestujú do Košíc aj ďalší štyria umelci, z toho jedna umelecká dvojica. Argentínčanka Julia Mensch, s projektom dokumentujúcim cestu jej starého otca do Sovietskeho zväzu v roku 1973, nemecký maliar Bastian Muhr, Holanďan Mathijs Lieshout, ktorý v Košiciach predstaví svoje inštalácie v rámci festivalu Moonride a dve tanečnice z Ruska a Bieloruska Inna Aslamova a Daria Buzovkina.

PRESS KONTAKT: VIERA HORNIAKOVÁ ­­− PR & média, +421 905 282 188,  viera.horniakova@kosice2013.sk

KONTAKT: ADÉLA FOLDYNOVÁ,  +421 944 030 455,  adela.foldynova@kosice2013.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore