Aktuality

Japonsko a Slovensko majú viac spoločného ako si kto myslel

Tragédia, ktorá len nedávno otriasla Slovenskou republikou má v prípade Japonska oveľa hlbší význam než by ktokoľvek povedal. Presvedčila nás o tom nedávna návšteva japonského novinára Shin-ichi Kawaradu pracujúceho pre jeden z najväčších denníkov „The Asahi Shimbun“ / voľne preložiteľné ako „denník vychádzajúceho slnka“. Shin-ichi Kawarada sa počas návštevy Slovenskej republiky ako zahraničný spravodajca stretol s viacerými novinármi a zavítal i do sídla Slovenského syndikátu novinárov. Témou jeho stretnutia bola spomienka na zavraždeného novinára J. Kuciaka a jeho snúbenicu, ktorá sa prelínala s ďalšou tragickou udalosťou, ktorá postihla uvedený denník ešte pred 30 rokmi. Do jednej z redakcií vtedy vtrhol pravicový extrémista patriaci k skupine Sekihotai a zastrelil 29-ročného T. Kojiriho, ktorý po sebe zanechal manželku s 2-ročnou dcérkou.

Obe tieto udalosti tak akoby symbolicky spojili dve krajiny, ktoré sú od seba vzdialené tisíce kilometrov a pripomenuli nám, v akých zložitých podmienkach pôsobia investigatívni novinári. V Japonsku sa povolanie novinára ctí, je však náročné fungovať v prostredí, ktoré je značne ovplyvňované politickým, no najmä ekonomickým záujmom. Paralela, ktorá je významná i pre našu krajinu a novinárov, ktorí sa odvážia upozorňovať na spoločensky prospešné témy. Tak na Slovensku ako aj v Japonsku však čoraz hlasnejšie počuť i kritické hlasy namierené proti osobám, ktoré majú k skutočnej žurnalistike veľmi ďaleko a svoje poslanie vymenili za finančný prospech v spojitosti s uverejňovaním nepravdivých či skresľujúcich údajov v snahe zabezpečiť si nielen pozornosť ale aj vplyv. Tzv. „fake news“ sú novodobým morom poškodzujúcim investigatívnu žurnalistiku a deformujúcim prostredie. V Japonsku na tieto praktiky v poslednom čase upozorňuje čoraz viac čitateľov i divákov, ktorí prispievajú k tomu, že si médiá uvedomujú potrebu väčšej interakcie s týmito skupinami v snahe pôsobiť dôveryhodne. Za týmto účelom sa zlepšila i komunikácia vo vnútri redakcií a nemalú snahu cítiť aj na pôde Univerzít, ktoré sa nastupujúcej generácii odborníkov venujú.

Naďalej si však svoje miesto v spoločnosti držia i novinári, ktorí toto povolanie nevyštudovali o čom svedčí práve japonský publicista pôsobiaci prevažne v rámci Talianska. Shin-ichi Kawarada pracuje ako novinár už viac ako 18 rokov a túto prácu by nevymenil za nič iné. Že by bol k tomuto predurčený? Ako sám hovorí, novinárom sa človek musí narodiť, musí mať k tomu vlohy a poriadnu dávku odhodlania. Aj on sa počas života stretol s nepríjemnosťami, no vždy zvíťazila obetavosť a snaha zachovať sa správne. Vlastnosti, ktoré u nás viacerým tzv. novinárom chýbajú. Nám preto nezostáva nič iného len veriť, že takéto návštevy na Slovensku nebudú ojedinelé a prispejú k väčšej spolupatričnosti národov i samotných žurnalistov.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore