Tlačové správy

Moderná verzia ľudovej rozprávky o Valibukovi a Laktibrade

V divadelnej sezóne 2017/2018 sa dramaturgia Bábkového divadla v Košiciach rozhodla načrieť do bohatej studnice slovenskej i svetovej literatúry. Na činohernej scéne JORIK sme v novembri uviedli premiéru najslávnejšieho dramatického diela všetkých čias, Shakespeareovho Romeo & Juliet. Do repertoára bábkových inscenácií pribudol skvost slovenskej literatúry pre deti a mládež Guľko Bombuľko i rozprávka Hľadá sa snehuliak!, voľne inšpirovaná knihou Snehuliacke ostrovy známeho autora Jána Uličianskeho. Obe divadelné inscenácie autorsky a režisérsky pripravil Peter Palik. Aj posledná premiéra v prebiehajúcej sezóne vychádza zo slovenskej literatúry pre deti, tentoraz z ľudových rozprávok a povestí zozbieraných Pavlom Dobšinským. Rozprávku o silákovi Valibukovi a krásnej princeznej čítali svojim deťom celé generácie rodičov a odteraz si ju budeme môcť vychutnať aj v dramatickej verzii.

Autorom a režisérom bábkovej inscenácie Valibuk a Laktibrada je Pavel Uher, skúsený divadelný režisér a pedagóg, ktorý spolupracuje s mnohými slovenskými i zahraničnými divadlami. Napísal aj niekoľko odborných publikácií o divadle a autorsky sa tiež podieľa na príprave relácií v RTVS. Pre Bábkové divadlo v Košiciach režíroval mnoho bábkových hier, spomeňme napríklad Turandot (1982), Šašovinky (2009) či Zažmúročko (2011). Režisérov inscenačný tím tvorí scénografka Eva Farkašová, pedagogička na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Jej scénografickú prácu diváci obdivujú nielen na Slovensku, ale napríklad aj v Poľsku, kde spolupracuje s viacerými divadlami. Nádhernú hudbu pre inscenáciu Valibuk a Laktibrada skomponoval Vincent Jaš, pedagóg a autor scénickej hudby. Známa je jeho spolupráca s niekoľkými pražskými a viedenskými divadlami.

Ľudovú rozprávku o silákovi Valibukovi uchopil režisér Pavel Uher tak, aby v nej uchoval čaro čias dávno minulých, ale aby jej zároveň vdýchol aj niekoľko moderných prvkov. Dej popretkával humorom a milými replikami, aby sa na nich pobavili nielen deti, ale aj dospelí. Zároveň sa postavám snažil ponechať ich typické charakterové vlastnosti. Valibuk má svoju valašku a neobyčajnú silu, Laktibrada prefíkanosť a princezná je presne taká, ako ju poznáme z rozprávok – krásna a uväznená v podzemí zlým drakom. Ten náš na javisku má vďaka fantastickej práci kolektívu umeleckých dielní divadla tri teleskopické hlavy. Výraznou zložkou diela je hudba, ktorá zaujme od prvej chvíle. V rozprávke Valibuk a Laktibrada alternujú herecké dvojice Viktória Sedláková a Andrej Sisák alebo Erika Orgován Molnárová a Miroslav Kolbašský. Bábková hra Valibuk a Laktibrada je vhodná pre deti od troch rokov. Bábkové divadlo v Košiciach ju uvedie ako svoju 207. premiéru dňa 11. mája 2018 o 19:00 v bábkovej sále na Alžbetinej 38 v Košiciach. Druhá premiéra je na programe 13. mája o 16:30.

Táto správa je voľne šíriteľná a publikovateľná všetkými médiami.

Mgr. Martin Konečný, PhD.

Manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore