Tlačové správy

Osobnosť svetovej zoológie v Košiciach

Slávnostným odomykaním brány otvorila 1. mája 2018 Košická Zoo, najväčšia zoologická záhrada na Slovensku, svoju tohtoročnú už 32. sezónu. Počiatky úvah o jej vybudovaní spadajú do prvej polovice 70. rokov minulého storočia. Vtedy zásadným spôsobom ovplyvnil jej budovanie aj existenciu Ing. Josef Vágner, CSc., lesník, zoológ a spisovateľ, riaditeľ Zoo a zakladateľ safari vo Dvore Králové nad Labem. Už vtedy vedel, že život zvierat v africkej divočine je ohrozený a že ich prevoz do Európy je jedinou možnosťou, ako dať niektorým šancu prežiť. Preto podnikol sedem veľkých expedícií do Afriky, kde zorganizoval odchyty a transport takmer 2000 zvierat pre rôzne európske zoologické záhrady. Jedným z nich bol aj Sudán, samec nosorožca tuponosého severného, ktorému sa venovali médiá, keďže išlo o posledného samca tohto druhu na svete.

Výročie nedožitých 90. narodenín Josefa Vágnera si Slovensko-český klub v SR a Zoo Košice pripomenú v piatok 18. mája 2018, keď o 13:30 v areáli ZOO odhalia tejto osobnosti svetovej zoológie pamätnú tabuľu. Jej autorom  je Vladimír Račko. Organizátori spojili toto podujatie so 100. výročím vzniku Československa. Súčasťou programu je aj slovenská premiéra filmového dokumentu Sen safari v kine Cinemas v OD Galéria so začiatkom o 18-tej hodine. Po skončení filmu sa uskutoční beseda s tvorcom filmu Ivom Pavelekom, dcérou Josefa Vágnera –  Lenkou, predsedníčkou Nadácie Josefa a Zdeny Vágnerových, a riaditeľom Košickej Zoo a prezidentom UCSZOO Erichom Kočnerom.

Podujatie pripravil Slovensko-český klub v Slovenskej republike v spolupráci so Zoo Košice s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky.

Mgr. Helena Miškufová, Slovensko-český klub v SR, Košice

+421 905 821 812                     helena.miskufova@sentia.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore