Tlačové správy

Čo servírovať na Vianoce našim domácim miláčikom?

Blížia sa najkrajšie sviatky v roku, na ktoré sa všetci už pár týždňov tešíme. S otázkou, čo položiť na štedrovečerný stôl, sa nám spája aj otázka, čo ponúknuť našim domácim miláčikom, ktorí tiež tvoria súčasť rodiny. Väčšina z nás by chcela v tento výnimočný deň potešiť nielen ľudských členov rodiny, ale aj tých štvornohých.

Aj v minulosti dávali gazdovia darčeky dobytku alebo iným druhom zvierat, aj keď s nimi neboli v takom úzkom kontakte, v akom sú s nimi ľudia dnes. Preto treba byť pri výbere maškŕt veľmi opatrný. Pre zvieratá je najlepší darček nejaká pochúťka, niečo, čo obľubujú a čo nemôžu dostávať stále, ale malo by ísť o jedlo určené pre zvieratá. Riziká súvisiace s nevhodným stravovaním našich miláčikov objasnila prednostka Kliniky malých zvierat Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach prof. MVDr. Alexandra Trbolová, PhD.: „Psom by sa nemali podávať žiadne potraviny a jedlá zo štedrovečerného stola, pretože môžu u psíka spôsobiť problémy s gastrointestinálnym traktom  – hnačky, vracania, ale aj pankreatitídy. Počas sviatkov sa na chirurgickom pracovisku najčastejšie stretávame s auto úrazmi, ale tiež s ochoreniami gastrointestinálneho traktu (hnačky, vracania) či s poraneniami po napadnutí iným psom alebo diviakom, ale tiež s ochoreniami močových ciest.“

Po vianočných sviatkoch majú veterinári viac práce práve v dôsledku problémov tráviaceho traktu spôsobených nadmernou konzumáciou alebo konzumáciou nevhodných potravín. Pre zvieratá je nevhodná najmä ľudská strava, aj keď im často chutí. Najvhodnejšou potravou pre psy a mačky sú granule. Skladba stravy zvierat sa dá spestriť rôznymi pochúťkami, ktoré ale nie sú určené na dlhodobú konzumáciu, a ktoré ponúkajú špecializované predajne s chovateľskými potrebami. Ak však už dovolíme našim domácim miláčikom takpovediac zhrešiť – čo sa týka skladby alebo množstva potravy – a spôsobí im to zdravotné problémy, je potrebné navštíviť veterinárneho lekára. „Na pracovisku každého oddelenia Univerzitnej veterinárnej nemocnice v Košiciach je prítomný jeden lekár v pohotovosti od 15.30 – 20.00 a od 20.00 do druhého dňa do 8.00. Cez víkend a počas sviatkov sa služba strieda v 12 – hodinových službách, to znamená, že prítomný je jeden lekár od 8:00 – 20:00 hod. a potom druhý od 20:00 do 8:00 hod. druhého dňa,“ uviedla prednostka A. Trbolová.

Mgr. Mária Rusnáková, hovorkyňa UVLF v Košiciach

+ 421 917 869 914             maria.rusnakova@uvlf.sk

www.uvlf.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore