Tlačové správy

Bieloruský režisér Oleg Žiugžda opäť v Bábkovom divadle v Košiciach

Bábkové divadlo v Košiciach ponúkne divákom v prebiehajúcej divadelnej sezóne 2018/2019 štyri premiéry nových titulov. V októbri minulého roku mala premiéru dráma Úbohý Platonov od A. P. Čechova, ktorú pre činohernú scénu Jorik pripravil režisér Aleš Bergman. Prvou premiérou bábkovej hry v tomto kalendárnom roku bude rozprávka Slniečko a snežní ľudkovia, ktorá sa oficiálne zaradí do stáleho repertoára divadla v piatok 25. januára 2019. Dielo Aleksandra Veselova upravil bieloruský režisér Oleg Žiugžda, pre ktorého je to už tretia spolupráca s Bábkovým divadlom v Košiciach. V roku 2008 stál za nesmierne úspešnou rozprávkou Filipko a ježibaba, ktorá sa stále drží v repertoári divadla a patrí k divácky veľmi obľúbeným. O tri roky neskôr režíroval bábkovú inscenáciu pre mládež od 12 rokov s názvom Potkaniar, vychádzajúcu zo stredovekej legendy viažúcej sa k nemeckému mestu Hameln.

Tentoraz dramaturgia divadla oslovila Olega Žiugždu s požiadavkou pripraviť zimnú rozprávku pre najmenších divákov od troch rokov a voľba padla na dielo A. Veselova Slniečko a snežní ľudkovia. Hlavnými hrdinami sú snežní ľudkovia – snehuliaci, ktorí sa veľmi boja slnečných lúčov. Snehuliaci spoznajú lesné zvieratká, ktoré sa naopak nevedia dočkať jari, slnka a tepla. Pri stretnutí s nimi si uvedomia, že to, čoho sa oni boja, zvieratká pre svoj život veľmi potrebujú. Preto sa rozhodnú rozdať časti svojho tela, aby pomohli zvieracím kamarátom netrpezlivo čakajúcim na slnečné lúče. Napriek tomu, že na začiatku hry si želali, aby slnko nikdy nevyšlo, postupne zisťujú, aké dôležité je pre život iných. Hra v sebe nesie jasné posolstvo – poučiť deti o zákonoch prírody a jej silnom vplyve na všetko živé okolo nás. Zároveň akcentuje to, aké dôležité je obetovať sa pre druhých, nezištne pomôcť priateľovi a podeliť sa o svoje veci s najbližšími.

Režisérov inscenačný tím tvorí Vira Zadorozhnia, ukrajinská scénografka a režisérka, umelecká šéfka Kyjevského mestského akademického bábkového divadla. Je držiteľkou niekoľkých prestížnych ukrajinských i medzinárodných ocenení, okrem iného dvakrát získala cenu „Kyjevskaja Pektoraľ“, ktorú každoročne udeľuje kyjevská mestská organizácia Národného zväzu divadelníkov Ukrajiny za najlepšiu inscenáciu sezóny. V roku 2015 bola v Rusku nominovaná na prestížnu divadelnú cenu „Zolotaja maska“. Hudbu do inscenácie skomponoval Vitalij Leonov, bieloruský herec a hudobník. Do slovenčiny preložil Valerij Kupka.

V bábkovej hre Slniečko a snežní ľudkovia sa predstavia členovia umeleckého súboru Bábkového divadla v Košiciach Viktória Sedláková, Jana Štafurová a Andrej Sisák. Premiéra je na programe v piatok 25. januára 2019 o 19:00 hod. v bábkovej sále na Alžbetinej 38 v Košiciach.

Túto divadelnú hru z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér BDK

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore