Aktuality

Slováci by v eurovoľbách nemali zahodiť svoju šancu spoločne tvoriť EÚ

Eurovoľby, v ktorých si  Slováci v sobotu 25. mája 2019 zvolia 14 svojich zástupcov do Európskeho parlamentu (EP), boli hlavnou témou seminára pre regionálnych novinárov a študentov žurnalistiky v Košiciach. Stretnutie s europoslancami Monikou Smolkovou (S&D) a  Ivanom Štefancom (EPP), ktorý sa do besedy s účastníkmi seminára zapojil prostredníctvom skypu, pripravila Kancelária Európskeho parlamentu (KEP) na Slovensku v spolupráci s košickou Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN).

Obaja europoslanci sa vo svojich vystúpeniach i v neformálnej diskusii podrobne venovali predpokladaným scenárom vývoja EÚ po Brexite, a to najmä v súvislosti so životom Slovákov, ktorí vo Veľkej Británii žijú a pracujú, ale napríklad aj otázkam, ako môže vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ ovplyvniť život občanov na Slovensku. M.Smolková sa vrátila tiež k sérii stretnutí s mladými ľuďmi na viacerých slovenských školách, pretože podľa jej slov hlavným cieľom dlhodobej stratégie EÚ pre mládež je investovať do mladých ľudí, čo znamená investovať do budúcnosti.

Ako zdôraznil riaditeľ KEP na Slovensku Robert Hajšel, účasť Slovákov na eurovoľbách je jedinečnou príležitosťou spoločne diskutovať o tom, v akej Európe chceme po voľbách žiť. Preto KEP pripravuje celú sériu podujatí po celom Slovensku – bezmála 20 väčších akcií a ďalších zhruba 50, na ktorých bude participovať s rôznymi organizáciami, univerzitami či záujmovými skupinami.

Tlačová tajomníčka KEP na Slovensku Soňa Mellak a komunikačná manažérka KEP na Slovensku Petra Krátka podrobne predstavili ďalšie aktivity EP, ktoré majú prispieť k lepšej informovanosti Slovákov o eurovoľbách  – dve nové webové stránky a mobilnú aplikáciu. Stránka Čo pre mňa robí Európa ukazuje na konkrétnych príkladoch, ako EÚ zlepšila život občanov v ich bezprostrednom okolí či regióne. Na ďalšej internetovej stránke EP nazvanej Európske voľby sú na jednom mieste všetky informácie o eurovoľbách. Prostredníctvom novej aplikácie Európa na dlani sa ľudia ľahko a rýchlo dozvedia, čo konkrétne pre nás robí EÚ v rôznych oblastiach. Je tam aj prehľad o pripravovaných podujatiach, zaujímavé videá a ďalšie prezentácie.

Košická dobrovoľníčka iniciatívy Tentoraz idem voliť  Lucia Becová, ktorá je študentkou medzinárodných vzťahov na Jagiellonskej univerzite v Krakove, zaujala účastníkov seminára svojim osobným príbehom a najmä argumentmi, prečo sa ona sama do iniciatívy zapojila a ako sa usiluje mobilizovať do eurovolieb čo najviac svojich rovesníkov. Mimochodom, k iniciatíve Tentoraz idem voliť sa v členských štátoch EÚ doposiaľ pripojilo vyše 150.000 ľudí, vrátane 6,5-tisíc Slovákov.

Namiesto záveru niekoľko zaujímavých faktov:

  • Na Slovensku budeme voliť 14 poslancov EP v sobotu 25. mája 2019 a tieto eurovoľby sú pre Slovákov už štvrté od nášho vstupu do EÚ.
  • EP je jediným priamo voleným medzinárodným zhromaždením na svete a jeho úlohou je zastupovať záujmy občanov EÚ. Prijíma v našom mene rozpočet a zákony, ktoré nás chránia. Zastupuje nás v zahraničí a zaoberá sa našimi petíciami.
  • Prví v eurovoľbách odvolia Holanďania (23. mája), po nich Íri (24. mája) a Česi (24. a 25. mája). Slováci pôjdu k volebným urnám v rovnaký deň ako Lotyši a Malťania. Občania zvyšných 21 členských krajín EÚ si svojich zástupcov do EP budú voliť v nedeľu 26. mája.
  • V piatich krajinách EÚ sú voľby povinné – Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Grécko a Luxembursko.
  • Počet poslancov nového EP, ktorý vzíde z tohtoročných májových volieb, sa v prípade Brexitu zníži zo 751 na 705.
  • Najviac zástupcov v EP bude mať Nemecko (96), po ňom Francúzsko (79) a Taliansko (76). Naopak najmenej  (po 6 mandátov) bude mať Malta, Luxembursko a Cyprus.
  • Občania štyroch krajín, vrátane Slovenska, nemôžu voliť svojich zástupcov zo zahraničia (rovnako ako Česi, Íri a Malťania).

Beáta Penxová-Mačingová, predsedníčka RO SSN Košice

Snímky: Miro Vacula

  

 

       

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore