Tlačové správy

Fašiangy 2019 v Trebišove

Obdobie od troch kráľov po Popolcovú stredu nazývame Fašiangami. Je to čas vyhradený rozličným zvykoslovným príležitostiam, spoločenským podujatiam a rodinným oslavám pred nástupom štyridsaťdňového pôstu. V stredoveku nadobudli fašiangové oslavy, najmä v svojom závere podobu, kedy bolo dovolené všetko.

V našom zemplínskom regióne sa do súčasnosti zachovali už len spomienky na niekdajšiu oslavu predovšetkým konca fašiangového obdobia známu ako „zapuški“.

Sobota 2.marca 2019 v Trebišove bude patriť tradičným fašiangom. Postará sa o to tunajšie kultúrne zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja – Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Do  fašiangového  sprievodu pozýva jeho riaditeľka Beáta Kereštanová  a dodáva: „Bolo by dobré, ak by sa nám podarilo obnoviť pamäť ľudu nášho regiónu práve zachovaním tradičných masiek, ktoré tvorili  súčasť pochôdzkových sprievodov.“

Začiatok sprievodu je na námestí Š. B. Romana  o 12.30 hod.

V areáli trebišovského múzea návštevníci zažijú remeselný jarmok, fašiangové špeciality, pravú fašiangovú náladu o ktorú sa  postarajú folklórne skupiny Slivníčan- Slivník, Čeregovka – Malé Ozorovce, Vidumaňec – Kuzmice a Trebišovská Orgonina.

V cene vstupného vo výške  2 €- je zahrnutá prehliadka kaštieľa a  ochutnávka tradičných  fašiangových špecialít. Na fašiangoch si na svoje prídu malí i veľkí návštevníci.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore