Tlačové správy

Spoločne v EÚ: Slovensko – Holandská perspektíva

Pri príležitosti výročia 25 rokov bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Holandským kráľovstvom ako aj nadchádzajúcich volieb do Európskeho Parlamentu usporiada Holandské veľvyslanectvo rad seminárov na troch slovenských univerzitách s názvom Spoločne v EÚ: Slovensko-Holandská Perspektíva.

Prvé zo série podujatí, na ktorých vystúpia celkovo štyri osobnosti z oboch krajín, sa uskutoční v utorok, 12. marca na Paneurópskej Vysokej Škole v Bratislave. Nasledovať bude stretnutie so študentami v Banskej Bystrici na Univerzite Mateja Bela v stredu, 13. marca. Záverečný seminár sa bude konať vo štvrtok, 14. marca v Košiciach na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika.
Cieľom iniciatívy, ktorej úlohou bude nahliadnuť nie len do minulosti, ale aj do budúcna je zvýšenie povedomia o Európskej únii, jej úlohách a vplyve na každodenný život bežného občana členského štátu. Okrem bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Holandským kráľovstvom tak bude dôraz kladený predovšetkým na postavenie oboch krajín v EÚ, dôsledky členstva v únií či možností prehĺbenia spolupráce.
Súčasťou podujatí bude otvorenie seminára holandským veľvyslancom Henk Corom van der Kwastom spolu so zástupcami univerzít pričom svoj pohľad na vybrané otázky následne poskytnú štyri osobnosti. Hlavnými hosťami a rečníkmi budú Jaap de Zwaan, profesor európskeho práva na Erasmus University Rotterdam a bývalý riaditeľ Holandského inštitútu Clingendael; Duco Hellema, profesor histórie na University Utrecht; Vladimír Bilčík, riaditeľ EÚ programu v SFPA a kandidát na poslanca Európskeho Parlamentu; a Elena Kohútiková, bývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska.

Do projektu sa postupne zapojí približne 400 študentom zo siedmych univerzít a troch slovenských regiónov. Okrem hostiteľských vysokých škôl iniciatívu podporili aj Univerzita Komenského, Ekonomická Univerzita v Bratislave, Technická Univerzita v Košiciach a Univerzita Veterinárskeho Lekárstva a Farmácie v Košiciach.

Pre viac informácií o projekte sa obráťte na Ondreja Križka prostredníctvom emailovej adresy: ondrej.krizko@minbuza.nl alebo tel.č. +421 902 916 706.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore