Tlačové správy

Začala sa posledná etapa rekonštrukcie Zemplínskeho múzea v Michalovciach

V Zemplínskom múzeu v Michalovciach sa začala II. etapa rekonštrukcie hlavného kaštieľa. Prebratie stavby zhotoviteľom, spoločnosťou PŠP, s.r.o.,  sa konalo 24. apríla.

V poslednej etape rekonštrukcie sa opravy dočká strecha a krov, obnovená bude aj fasáda, interiérové schodiská, bleskozvod aj osvetlenie hlavného kaštieľa. Dokončenie rekonštrukcie múzea bude stáť 233 tisíc eur, ktoré bude kraj financovať zo svojho rozpočtu.  Zhotoviteľom je spoločnosť PŠP s.r.o., ktorá vzišla ako úspešný uchádzač z výberového konania. Práce by mali trvať štyri mesiace.

„Mrzí nás, že múzeum je už viac než tri roky pre verejnosť zatvorené pre viaceré pochybenia, ktoré nastali v prvej etape rekonštrukcie. Našou snahou je sprístupniť múzeum pre verejnosť čo najskôr. Koncom októbra minulého roka sme vyhlásili výzvu na výber zhotoviteľa, ktorý teraz začína so samotnými prácami. Veríme, že návštevníci si expozície múzea budú môcť pozrieť najneskôr koncom leta,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Rekonštrukcia Zemplínskeho múzea v Michalovciach sa začala v jeseni 2015. Pre viaceré pochybenia v projektovej dokumentácii sú jeho brány pre verejnosť stále zatvorené.  Projekt mal byť pôvodne financovaný z Regionálneho operačného programu, v máji 2016 však Úrad KSK požiadal o mimoriadne ukončenie Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku a vrátil už vyplatené finančné prostriedky zo schválenej žiadosti o platbu.

Po dokončení rekonštrukcie plánuje múzeum pripraviť pre návštevníkov aj novú, modernú expozíciu. „Okrem stálych expozícií chystáme aj novinku, ktorá bude využívať multimediálne prvky. Chceme, aby návštevníci mohli naše zbierky spoznávať aj interaktívnou formou, s pomocou aplikácií a mobilných telefónov. Veríme, že táto novinka priláka do nášho múzea množstvo návštevníkov, ktorých zaujíma bohatá história dolného Zemplína,“ uzavrel riaditeľ Zemplínskeho múzea Martin Molnár.

Mgr. Tibor Tabak, manažér múzea

Zemplínske múzeu v Michalovciach

tibor.tabak@zemplinskemuzeum.sk

+421 905 435 882    +421 911 630 924

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore