Tlačové správy

Hľadanie odvahy v Bábkovom divadle v Košiciach

Bábkové divadlo v Košiciach, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravuje aktuálne štyri premiéry nových titulov za sezónu. Vždy na jeseň pribudne do repertoáru činoherná inscenácia na scéne Jorik a následne sa umelecký súbor v zimných a jarných mesiacoch venuje tvorivej činnosti súvisiacej s uvedením bábkových hier. Začiatkom kalendárneho roka prebieha v divadle dvojfázový skúšobný proces, ktorého výsledkom sú dve nové hry na prelome januára a februára. Premiéra posledného titulu v sezóne je plánovaná na mesiac máj, pred najväčšou udalosťou v BDK, ktorou je štvordňový júnový festival Virvar – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny.

Tentoraz sa záverečná premiéra sezóny uskutoční dňa 17. mája 2019, keď repertoár BDK obohatí rozprávka O psovi, ktorý hľadal odvahu. Autorom a režisérom v jednej osobe je skúsený poľský režisér Zbigniew Glowacki, pre ktorého je to však prvá spolupráca s bábkovým divadlom na Slovensku. Jeho kolegovia, scénograf Michal Wyszkowski a hudobník Bogdan Szczepański už s BDK v minulosti spolupracovali. Spoločne sa podieľali na príprave inscenácie Lišiak a Lišiačik, ktorá mala v BDK premiéru vo februári 2017. Kým režisér Zbigniew Glowacki je aktuálne na voľnej nohe, jeho kolegovia majú stále miesta v poľských bábkových divadlách. Michal Wyszkowski v Bialystoku a Bogdan Szczepański v Lomži.

Poľský inscenačný tím pripravil pre košické bábkové divadlo rozprávku pre deti od 4 rokov. Hlavným hrdinom príbehu je psík Odi, ktorý je nesmierne bojazlivý. Všetkého sa bojí a vždy keď stojí pred nejakým problémom, prekážkou alebo nástrahou, schová sa do búdy. Bojazlivý psík Odi neustráži pred líškou obyvateľov gazdovského dvora a preto ho zvieratká vyšlú na ďalekú cestu hľadať to, čo mu chýba – odvahu. Začína putovanie hlavného hrdinu za odvahou, počas ktorého bude musieť prekonať veľa neľahkých situácií. Stretne zvieratká i ľudí, zažije mnoho dobrodružstiev a získa nových prieteľov. Zistí, že hora Kilimandžáro, na ktorej má byť ukrytý jeho strach, sa stratí preto, lebo svoj strach prekonáva tým, že musí zachrániť iných, aby nezahynuli. Napokon mu múdry jež poradí smer cesty na juh, čo je vlastne materializovaná požiadavka putovať za cieľom, aby sme zistili, že najväčšou devízou je cesta, počas ktorej postupne nájde to, čo hľadá.

V bábkovej hre O psovi, ktorý hľadal odvahu sa predstavia piati členovia umeleckého súboru BDK – Kristína Medvecká Heretiková, Jana Štafurová, Miroslav Kolbašský, Peter Creek Orgován a Andrej Sisák. Premiéra hry sa uskutoční 17. mája 2019 o 19:00 hod. v bábkovej sále divadla na Alžbetinej 38.

Túto divadelnú hru podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore