Tlačové správy

Priaznivci džezu budú mať hudobný happening

Košické vydavateľstvo Hevhetia, ktoré pôsobí v hudobnom priemysle už od roku 2001 pravidelne organizuje letný hudobný festival zameraný na aktuálnu džezovú produkciu. A práve pre priaznivcov tohto hudobného žánru je zamerané podujatie s názvom Hevhetia ShowCase, ktoré sa bude konať už tento víkend. 17. a 18. augusta v Kasárňach/Kulturparku.

V minulom roku sme premiérovo odskúšali koncept takzvaných ‚showcase‘ koncertov, teda krátkych prezentačných hudobných blokov za prítomnosti množstva zahraničných profesionálov z oblasti džezu ako napríklad organizátorov festivalov, recenzentov, novinárov, promotérov, a samozrejme aj verejnosti. Keďže sa nám tento model osvedčil, zopakujeme ho.“, priblížil koncept podujatia riaditeľ vydavateľstva Hevhetia Ján Sudzina.

Tento ročník Hevhetia ShowCase bude takisto zameraný na prezentáciu umelcov vydávajúcich svoje albumy vo vydavateľstve Hevhetia. Pre milovníkov džezu je pripravených celkovo osem koncertov v priebehu víkendu.

Zďaleka nepôjde len o koncerty ale o hudbu ako takú. Návštevníci si budú môcť pozrieť výstavy fotografií s hudobnou tematikou, zúčastniť sa prednášok a diskusií. Vypočuť si budú môcť hudbu na prvotriednej zvukovej aparatúre v pavilóne AudioFeel, taktiež je pripravený antikvariát s hudobnými publikáciami a hudobnými nosičmi, niekoľko diskusných panelov, mimo iného aj so zástupcami Fondu pre podporu umenia a zahraničnými hosťami, predaj hudobných nosičov, nebude chýbať ani mediaart od DIGgallery, atď. Je to skrátka hudobný happening.

Opäť máme prisľúbenú účasť mnohých zahraničných hudobných profesionálov, ktorí prídu do Košíc pozrieť a vypočuť si kvalitný džez, stretnúť sa a diskutovať o hudbe. Po skončení Košického programu sa ich časť presunie do poľského mesta Żory, kde sa zúčastnia nášho partnerského festivalu Voicingers, ktorý je zameraný na spievajúcich interpretov. Celý tento balík podujatí, ktorý spolu s našimi zahraničnými partnermi organizujeme sme nazvali JazzBus. Je to taká hračka so slovami, pretože jednotiacim prvkom je džez, no slovo ‚bus‘ sa dá preložiť ako zásobník, no naši hostia sa po festivaloch presúvajú autobusom takže to má vlastne niekoľko vyššie opísaných významov.“, opisuje J. Sudzina.

Ťažko je vybrať z pomedzi účinkujúcich ‚hviezdy‘. Zastúpená bude aj domáca scéna v podaní Pavel Morochovič trio, či Miloš Železňák. Návštevníci budú môcť vidieť a počuť poľské zoskupenie MÓW, francúzsku Nebula Machina, taliansky Francesco Bruno quartet, poľský Backspace. Určite zaujme Big band Małopolski Ryszarda Krawczuka, ktorý sa predstaví s guinejským raperom a beatboxerom žijúcim v Holandsku Andym Ninvallom, ktorý má na konte spolupráce s takými hviezdami ako je RUN DMC, Shabba Ranks, Candy Dulfer a inými. A nesmieme vynechať kvintet poľského klarinetistu Szymona Klimu s jeho projektom Folwark. Szymon Klima má aj napriek mladému veku za sebou už skvelú kariéru v oblasti klasickej hudby, no pred niekoľkými rokmi rozhodol prekročiť hranice žánru a udomácniť sa aj vo sfére improvizovanej hudby.

Kompletný program je uvedený na webovej stránke www.hevhetiafest.sk

Kontakty pre médiá:

Ján Suzdina, hevhetia@hevhetia.sk, 0911 108 061

Tomáš Čižmárik, production@hevhetiafest.sk, 0905 945 243

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore