Tlačové správy

Hudobné leto Trenčianske Teplice 2012

Dňa 20.júla o 19.00 hod. Otváracím koncertom začína v poradí už 67. ročník najstaršieho stredoeurópskeho festivalu komornej hudby „Hudobné leto Trenčianske Teplice“. Svojou históriou, tradíciou a kvalitou už dávno prerástol regionálny rozmer a stal sa integrálnou súčasťou slovenskej hudobnej kultúry. Festival bol a je pravidelne miestom premiérových uvedení diel slovenských skladateľov, prezentácie mladých talentov, stálic slovenského interpretačného umenia, ale aj príležitosťou na umeleckú konfrontáciu celého stredoeurópskeho regiónu.  Za posledné tri roky dramaturgicky prerástol škatuľku kúpeľného komorného festivalu a stal sa multižánrovou prehliadkou kvalitných hudobných telies a interpretov umenia.

Odbornými garantmi tohto ročníka sú: Prof. Marian Lapšanský, klavírny virtuóz a Generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie a Mgr.art. Otokar Klein, renomovaný operný sólista.

Rekapitulácia 66. ročníka festivalu 2011 je mimoriadne bohatá. Minulý rok festival privítal sólistov Miroslava Dvorského, Jolanu Fogašovú, Evu Hornyákovú a Otokara Kleina. Uskutočnil sa koncert Slovenskej filharmónie a Štátneho komorného orchestra Žilina, Fórum mladých interpretov, ale aj koncerty renomovaných komorných súborov a sólistov, ako napríklad maďarsko-slovenské združenie Ad Libitum, alebo sólistov Jozefa Podhoranského, Eugena Procháca a Jozefa Ľuptáka. V kostole Sv. Štefana sa uskutočnil sakrálny koncert hudobného združenia Chorus Angelorum Ensemble pod vedením Profesora Egona Kráka. Dramaturgiu festivalu oživili „sprievodné podujatia“. Pre spestrenie a doplnenie komornej tvorby sa uskutočnili koncerty skupiny Fragile a Lenky Filipovej. Úplnou novinkou bolo zaradenie činohry. Predstavenie Studia Dva z Prahy „Otevřené manželství“ v hlavných úlohách s Karlom Rodenom a Janou Krausovou  sa stretlo s mimoriadnym ohlasom.

Festival sa rozrastá nielen programovo a dramaturgicky, ale aj počtom podujatí: v roku

2009 bolo 8 monotématických koncertov, v roku 2010 12 komorných, symfonických, ale aj sprievodných podujatí a v roku 2011 sa uskutočnilo spolu 14 koncertov a predstavení rôznych umeleckých žánrov. S počtom podujatí  a najmä ich žánrovou pestrosťou súvisí, samozrejme, aj zvýšený záujem verejnosti a podstatný nárast divákov.

V tomto roku sa aj vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR a s podporou partnerov opäť podarilo pripraviť bohatý festivalový program. V komornej časti festivalu sa predstavia mladí, talentovaní interpreti, ale aj špičkoví inštrumentalisti Profesor Peter Michalica, Jozef Podhoranský, Ivan Gajan, Elena a Pavol Kováčovci a mnohí ďalší. Festival zaháji Metropolitný orchester Bratislava so sólistami Otokarom Kleinom a Lindou Ballovou  a záverečnou bodkou bude už tradičný hosť festivalu – Orchester Slovenskej filharmónie pod taktovkou Rastislava Štúra.

Sprievodné podujatia festivalu by opäť mali byť lákadlom pre všetky vekové skupiny divákov: Pre tých skôr narodených to bude predstavenie Teatra Wustenrot s predstavením Opereta na cestách s doprovodom orchestra Eugena Botoša a sólistami Máriou Eliášovou a Jozefom Benedikom. Mladí diváci sa môžu tešiť na koncert „Zlatej slávice“ 2011 TINY  a DJ Kappu a na novootvorenom Kúpeľnom námestí sa uskutoční „open-air“ koncert elektrického husľového tria XPLOSION. A napokon sa milovníkom divadla ponúknu dve produkcie Štúdia L+S, predstavenie PRACH v hlavných úlohách so Szidi Tóbias a Attilom Mokosom a divadelnú talkshow „Na Fašírky mi nesiahaj“ s Milanom Kňažkom a Milanom Lasicom.

Počas šiestich týždňov festivalu sa uskutoční spolu 15 multižánrových podujatí, na ktorých sa predstaví viac ako 200 umelcov. Každý kto chce počas horúceho leta osviežiť nielen svoje telo, ale aj dušu umením, môže navštíviť podujatia Hudobného leta v Kúpeľoch Trenčianske Teplice a vychutnať si hudobné a herecké lahôdky.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore