Tlačové správy

Festival divadiel strednej Európy ukončia hostia zo Srbska a Česka

Dvojitou porciou dobrého divadla vyvrcholí v piatok 27. septembra 13. ročník Festivalu divadiel strednej Európy. Ten bol v tomto roku špecifický. Odohral sa v dvoch dejstvách. Prvé bolo tradične v prvom septembrovom týždni, druhé v druhej polovici septembra. O festivalovú bodu sa postarajú divadelníci zo Srbska a Česka. Slovenské vojvodinské divadlo z Báčskeho Petrovca v Srbsku uvedie o 18:00 na Malej scéne Štátneho divadla Košice čiernu írsku komédiu Martina McDonagha Krásavica z Leenane. O 20:00 môžete v Radnici Starého mesta vidieť Čierny med Vojtěcha Mašeka, inscenáciu Činoherného klubu z Prahy.       

Profesionálne Slovenské vojvodinské divadlo z Báčskeho Petrovca oslávilo v minulom roku 15. výročie založenia. Vzniklo na základe vyše 150 rokov trvajúcej tradície slovenského ochotníckeho divadla v Srbsku. „Ochotnícke divadlá fungujú takmer v každej obci, v ktorej žije slovenská komunita. Majú svoje vlastné festivaly, dokonca existuje aj festival hier dolnozemských slovenských autorov. Dlhodobo sú úspešné aj v rámci celosrbských divadelných prehliadok amatérskych divadiel,“ hovorí riaditeľka SVD Viera Krstovská. Divadlo v Báčskom Petrovci má len troch zamestnancov a na každú novú premiéru, spravidla jednu ročne, si najíma realizačný tím aj hercov aj technikov. Na Festivale divadiel strednej Európy budú Petrovčania prvým hosťom zo Srbska. Uvedú inscenáciu hry Martina McDonagha Krásavica z Leenane, divadelný thriller o živote na dedine, o strachu zo samoty a nedostatku lásky. Pred niekoľkými rokmi McDonaghovu hru s úspechom hrala aj činohra Štátneho divadla Košice. Divadelná kritika takmer jednohlasne pasuje Martina McDonagha do úlohy prvého veľkého dramatika 21. storočia. Jeho divadelné hry šokujú a okúzľujú neprehliadnuteľným humorom. Krásavica z Leenane, ktorú napísal údajne za osem dní, sa okamžite stala hitom divadelných javísk.

Vidieť sa určite oplatí aj záverečné festivalové predstavenie, Čierny med v podaní dvojice hercov Vasila Fridricha a Ivany Uhlířovej z Činoherného klubu Praha. Boli ste niekedy predvolaní na vysvetlenie udalosti? Vaša skúsenosť môže byť podobná skúsenosti Eugena Loebla. Ale rovnako môže byť aj veľmi odlišná. Herci rozohrajú na javisku nenapodobiteľný policajný výsluch. Dialóg ako zápas, ako súboj o nadvládu. Ale tiež ako rozkoš, slasť z kladenia viet, akcie a reakcie. Nebezpečenstvo na hranici šialenstva, smrti, flirtovanie s koncom.

Festival divadiel strednej Európy organizuje Občianske združenie Košické divadlo a z verejných zdrojov ho podporili Fond na podporu umenia a Mesto Košice prostredníctvom grantovej schémy organizácie K13 – Košické kultúrne centrá. Viac informácií na www.kosicefest.eu.

Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník festivalu

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore