Tlačové správy

Stredoškoláci sa naučia podnikať na vlastnej koži

Rozbehni sa! Academy chce inšpirovať k podnikaniu doma, aby mladí nemuseli za prácou migrovať. 

 Ako premeniť podnikateľský nápad na skutočný biznis a ako sa vyhnúť chybám, na ktorých zvykne podnikanie stroskotať? Žiaci stredných škôl v Košickom samosprávnom kraji (KSK) sa to budú učiť v projekte Rozbehni sa! Academy. Na vlastnej koži by mali zistiť, že sa dá začať od nuly kdekoľvek v kraji. „Našim žiakom chceme ponúknuť moderný zážitkový spôsob vzdelávania, ktorý ich naučí nájsť, premyslieť a otestovať svoj podnikateľský nápad do sumy 100 eur. Chceme, aby mladí pochopili, že aj doma môžu napísať úspešný podnikateľský príbeh a nemusia za príležitosťami cestovať do iných miest alebo zahraničia,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.   

Memorandum o spolupráci na projekte Rozbehni sa! Academy podpísal dnes župan Trnka s občianskym združením Uni2010. Všeobecne je program určený mladým do 30 rokov. Košický kraj sa rozhodol zamerať na stredoškolákov, v ktorých vidí potenciál. „Projekt je prístupný pre celé Slovensko, ale vďaka osobitnej podpore Košického samosprávneho kraja bude záber z východu intenzívnejší. Sme radi, že do pilotného projektu sa zapojilo 25 župných škôl. Predpokladáme, že z Košického kraja môže vzísť až pätina z celkového množstva úspešných projektov,“ konštatoval prezident občianskeho združenia Uni2010 Juraj Kováč.

Ako prvé bude Uni2010 školiť ambasádorov projektu, ktorými sú učitelia stredných škôl a pracovníci s mládežou. Tí v najbližších dvoch mesiacoch predstavia projekt žiakom na svojej škole. Študenti, ktorých zaujme možnosť vyskúšať si vlastné podnikanie, sa zaregistrujú na webe rozbehnisa.sk. Získajú tak štartovný balíček  s video kurzom, pdf ťahákom a prístupom do komunity na Facebooku.

Kováč pripomína, že netreba mať veľké oči, mladých stačí inšpirovať príkladmi, ako veci môžu fungovať. „Poďme im ukázať, že nemusia čakať, kým im niekto dá prácu, pretože si ju môžu sami vytvoriť. Aj keď som z Detvy, Humenného, alebo Tisovca, ak mám prístup k internetu a som šikovný, môžem mať vlastný projekt a tým sa uživiť. Neznamená to, že mladí musia založiť veľké firmy a zamestnávať tisícky ľudí, stačí zamestnať sám seba a uživiť sa,“ dodal Kováč.

Pre všetky školy je účasť v projekte bezplatná, zapojiť sa môže ľubovoľný počet žiakov. V decembri je naplánovaný poldenný seminár pre študentov, ktorí zvažujú podnikanie a prihlášku svojho nápadu do 3-mesačného inkubačného programu Rozbiehátor. Mali by tam doladiť svoje nápady. Samotný Rozbiehátor sa bude konať začiatkom roka 2020, účastníci tu získajú grant 100 eur na zostrojenie prototypu, alebo predajného webu na mieru. Pre najšikovnejšie tímy je pripravená odmena 1000-2000 eur. Finálové projekty sa predstavia v júni budúceho roka.

JUDr. Anna Terezková, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

Email: anna.cincarova@vucke.sk

Tel: +421 918 766 004

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore