Tlačové správy

Jazdci na koňoch pozdravia centrum Košíc

Záver jazdeckej a poľovníckej sezóny prináša každý rok slávnostná Hubertova jazda. Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach spolu s Jazdeckým oddielom TJ Slávia UVLF ju pripravila na štvrtok 24. októbra 2019.

Slávnosť sa začne o 11-ej hodine sprievodom mestom z Námestia Maratónu mieru pred Štátne divadlo Košice. Tu bude nástup jazdcov so slávnostnými fanfárami a dekorácia koní. Jazdci na koňoch potom prejdú mestom po Hlavnej a Komenského ulici do areálu UVLF v Košiciach, kde pri soche koňa Arda zaznie reglement Hubertovej jazdy. Symbolický hon na líšku, ktorú predstavuje jeden z jazdcov označený líščou kožušinou alebo chvostom, sa potom uskutoční v košických lesoch na vopred pripravenej trase. Tú pozná len líška. Pre jazdcov je pripravených aj množstvo prekážok, aby im úlohu sťažili. Jazda  trvá dve až tri hodiny a preverí sily jazdcov aj koní. Vedúcim jazdcom je master, osoba takmer posvätná, ktorej pokyny musia všetci jazdci rešpektovať. Spravidla je to najstarší a najskúsenejší jazdec. Master je ten, kto jazdu začne aj ukončí, keď dá jazdcom povel na začiatok honu na líšku. Víťazom jazdy sa stane ten, komu sa podarí chytiť líšku – čo nie je jednoduchá úloha, pretože líščiu kožušinu musí víťaz strhnúť v plnom cvale.

Program:

  • 10:50    zoradenie jazdcov na Strojárenskej ulici
  • 11:00    sprievod mestom – jazdci a koče sa presunú od Námestia Maratónu mieru cez Hlavnú ulicu k Štátnemu divadlu
  • 11:15     slávnostný nástup pred Štátnym divadlom a dekorácia jazdcov
  • 11:35     sprievod mestom po Hlavnej ulici a Komenského ulici do areálu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
  • 11:50     nástup jazdcov okolo sochy Arda a čítanie reglementu Hubertovej jazdy
  • 12:10     odchod jazdcov z areálu UVLF do košických lesov

Mgr. Zuzana Bobriková, hovorkyňa

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie

Komenského 73, 041 81 Košice

zuzana.bobrikova@uvlf.sk
+421 917 869 914

www.uvlf.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore