Tlačové správy

Josef Čapek na scéne Bábkového divadla v Košiciach

V roku 1929 uzrela svetlo sveta knižka pre deti s názvom O psíčkovi a mačičke. Jej autorom je Josef Čapek, všestranný český umelec, maliar, ilustrátor, spisovateľ, redaktor a humanista. K napísaniu knihy pre deti ho inšpirovalo vnímanie sveta jeho malou dcérou Alenkou a tak sa rozhodol preniknúť aj do tajov tohto literárneho žánru. Svoju prvotinu si zároveň aj sám ilustroval. Rozprávkové príbehy psíčka a mačičky sa tešili veľkému záujmu čitateľov a stali sa pevnou súčasťou knižníc pre deti už za medzivojnového Československa. Do slovenčiny ich neskôr preložila Krista Bendová, v tom čase už kniha patrila do zlatého fondu československej literatúry pre deti. O jej popularite a nadčasovosti svedčí fakt, že doteraz vychádza v Čechách i na Slovensku a zoznamujú sa s ňou ďalšie a ďalšie generácie detí.

Rozprávky O psíčkovi a mačičke inšpirovali iných autorov k napísaniu rozhlasových hier s ich príbehmi, ale aj divadelných inscenácií. Ich pôvab doslova prikoval deti k rádioprijímačom, resp. k stoličkám v divadelnej sále, keď s úsmevom na perách sledovali pokusy našich zvieracích hrdinov upiecť tortu alebo poumývať dlážku. Vtipnosť rozprávok vychádzala do veľkej miery z toho, že psíček a mačička sa snažili robiť všetko ako ľudia – len trochu nešikovne, neobratne, zvedavo, popletene. Aj keď sú psíček a mačička vo svojej podstate protikladné charaktery, v príbehoch Josefa Čapka sú vzorom tolerancie, vzájomného rešpektu a solidarity.

Príbehmi z rozprávkovej knihy Josefa Čapka sa voľne inšpiroval aj slovenský režisér Braňo Mazúch pri tvorbe novej inscenácie O psíčkovi a mačičke v Bábkovom divadle v Košiciach, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja. Rozprávač, ktorý hrá v Čapkovom diele dôležitú úlohu, je dominantným prvkom aj na javisku. V koncepcii režiséra Mazúcha sú rozprávačmi dvaja herci, Miroslav Kolbašský a Kristína Medvecká Heretiková. Predstavia sa v milých kostýmoch pripomínajúcich psíčka a mačičku, ktoré vyrobili umelecké dielne divadla. Inscenácia je inšpirovaná literárnym dielom, ale jej divadelná podoba dostala výrazne moderný charakter so svojskou autorskou pečaťou skúseného režiséra.

Spolu s ním sa na inscenácii podieľa aj český scénograf Jan Brejcha a dramaturg Marek Turošík. Asistentom réžie je člen umeleckého súboru BDK Peter Creek Orgován.

Inscenácia O psíčkovi a mačičke bude mať premiéru na Valentína, 14. februára 2020 o 19:00 hod. v bábkovej sále na Alžbetinej 38 v Košiciach. Hra je vhodná pre deti od 4 rokov.

Mgr. Martin Konečný, PhD.

Manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore