Tlačové správy

Bábkové divadlo v Košiciach stavilo na klenoty svetovej a československej literatúry

Dramaturgia Bábkového divadla v Košiciach (kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja) vybrala v divadelnej sezóne 2019/2020 z kultúrneho dedičstva svetovej i československej literatúry dva klenoty, ktoré pomyselne vložila do koruny repertoáru. Dňa 14. februára 2020 mala premiéru interaktívna hra O psíčkovi a mačičke pod taktovkou režiséra Braňa Mazúcha, voľne inšpirovaná rovnomennou knihou pre deti od Josefa Čapka. Zo svetovej literatúry  tentoraz divadlo siahlo po jednej z najznámejších rozprávok vôbec, ktorá baví deti i dospelých na celom svete už vyše 300 rokov. Autorom prešibaného Kocúra v čižmách je francúzsky klasicistický spisovateľ Charles Perrault, priekopník literárnej tvorby pre deti. Inšpiráciu čerpal najmä z ľudovej slovesnosti a príbehov francúzskych ľudových rozprávačov. Spolu s Kocúrom v čižmách vošli do dejín aj jeho ďalšie diela: Popoluška a Šípková Ruženka.

Dej francúzskej rozprávky je základným stavebným kameňom aj pre inscenáciu Bábkového divadla v Košiciach. Jeden mlynár mal troch synov. Na smrteľnej posteli si zavolal všetkých troch k sebe, aby im rozdelil svoj majetok. Najstarší syn a prostredný syn dostali mlyn a najmladšiemu Jacquesovi sa ušiel kocúr. Kým dvaja starší synovia sa mali po otcovej smrti dobre, ten najmladší žil v biede. Keď zo svojej zúfalej situácie už nevidel východisko, rozhodol sa, že sa kocúra zbaví. Vtedy kocúr prehovoril ľudským hlasom a uprosil svojho majiteľa, nech ho nezmárni, ale nech mu radšej zaobstará čižmy a šaty. Ak to urobí, kocúr mu z biedy pomôže. Najmladší brat poslúchol a kocúr krok za krokom dokázal prostredníctvom vtipných nápadov dosiahnuť, že Jacques dostal dokonca nádherné šaty od samotného kráľa a ruku princeznej. Kocúr je v rozprávke nielen symbolom vynaliezavosti a nápaditosti, ale aj cnosti a vernosti, keďže stojí vždy pri svojom pánovi a pomáha mu.

Inscenovania Kocúra v čižmách sa ujal ukrajinský režisér Sergej Bryžaň, ktorý sa v Bábkovom divadle v Košiciach predstavuje po prvýkrát. Scénografiu mala na starosti ukrajinská výtvarníčka Oľga Savicka. Podľa jej návrhov vytvorili umelecké dielne BDK až desať nádherných bábok, ktoré zobrazujú nielen hlavného hrdinu Kocúra v dvoch veľkostiach, ale aj ďalšie rozprávkové postavy. Inscenácia v sebe nesie okrem humoru aj výchovné posolstvo a detský divák sa dozvie, aké dôležité je byť čestným človekom, ktorý za žiadnych okolností nezľavuje zo svojich morálnych princípov.

V bábkovej inscenácii Kocúr v čižmách sa predstavia členovia umeleckého súboru Bábkového divadla v Košiciach: Jana Bartošová, Beáta Dubielová, Jana Štafurová, Juraj Fotul a Peter Creek Orgován. Pre mladú herečku BDK Janu Bartošovú je Kocúr v čižmách jej prvou premiérou. Tá sa uskutoční v piatok 28. februára 2020 o 19:00 na Alžbetinej 38. Druhá premiéra je na programe v nedeľu 1. marca 2020 o 16:30. Inscenácia je vhodná pre deti od 3 rokov.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore