Tlačové správy

(Ne)-prítomnosť nového koronavírusu v v odpadovej vode

Stanovisko EurEau (Európskej asociácia prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií)

Dňa 25. marca 2020 holandské inštitúty KWR a RIVM oznámili, že pomocou techník detekcie DNA / RNA objavili RNA nového vírusu Corona (covid-19) v nečistenej odpadovej vode.

RNA je genetický materiál vo vírusoch, porovnateľný s jednovláknovou DNA. Je veľmi dôležité poznamenať, že vedci nezistili „živé“ vírusy v neupravenej odpadovej vode. Metóda nie je schopná identifikovať prítomnosť životaschopných vírusov alebo potenciál infikovať ľudí.

Relevantnosť tejto metódy detekcie spočíva v tom, že je možné zistiť odberom odpadovej vody z obce, či je vírus medzi populáciou značne rozšírený.Môže to pomôcť epidemiológom študovať šírenie epidémie. Táto metóda sa však musí ďalej rozvíjať. Podľa KWR nebola potvrdená a v súčasnosti sa overuje reprodukovateľnosť výsledkov.

Viaceré krajiny a ich inštitúty pracujú na rovnakých metódach detekcie. Už v roku 2013 Taliansko vykonalo tieto testy na vírus hepatitídy.

Tlačová správa RIVM súvisiaca s týmto výskumom vyvolala vážne obavy medzi ľuďmi, ktorí pracujú s odpadovými vodami a ľuďmi, ktorí pracujú v laboratóriách, najmä v dôsledku titulu „Corona vírus detekovaný v odpadových vodách“.

Unie van Waterschappen požiadala spoločnosť KRW, aby si uvedomila možný vplyv ich tlačových správ a odkazov na sociálne médiá.

Národné zdravotné ústavy a WHO majú v tejto otázke jasno a opätovne opakujú, že nový koronavírus je nestabilný v prostredí voda / odpadová voda.Ľudia, ktorí pracujúci v sektore odpadových vôd alebo laboratórny personál, sa musia v súlade so zdravotnými a bezpečnostnými postupmi riadiť platnými ustanoveniami o osobnej ochrane. Tým sa zaručí ich bezpečnosť a minimalizuje sa riziko infekcie koronavírusom.

Stanovisko Asociácie vodárenských spoločností (AVS) k výskytu COVID-19 v odpadovej vode:

AVS plne podporuje stanovisko EUrEau v znení, že nový koronavírus je nestabilný v prostredí voda / odpadová voda. Fakt, že bolo v odpadovej vode detekované RNA nového vírusu Corona (covid-19), neznamená že sa jedná o aktívny, živý vírus. Pracovníci prichádzajúci do styku s odpadovou vodou sú chránení osobnými ochrannými prostriedkami, čo minimalizuje riziko infekcie koronavírusom.

Žiadame média, aby nešírili poplašné správy medzi obyvateľstvom a pracovníkmi vodárenských spoločností. Ich práca je nepostrádateľnou súčasťou nášho každodenného života. V čase zvýšenej potreby hygieny počas pandémie je nevyhnutné zabezpečenie plynulej dodávky pitnej vody do všetkých odvetví nášho života spoločne s účinným odvedením a čistením odpadových vôd.

Zdroje:

https://www.dutchwatersector.com/news/sewage-water-as-indicator-for-spreading-of-covid-19

https://smartwatermagazine.com/news/kwr/gertjan-medema-kwr-sars-cov2-other-coronaviruses-are-not-spread-water-cycle

https://www.kwrwater.nl/en/actueel/what-can-we-learn-about-the-corona-virus-through-waste-water-research/

https://www.rivm.nl/nieuws/nieuwe-coronavirus-aangetroffen-in-rioolwater

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore