Tlačové správy

Breinerova hudba pre dušu v Štátnej filharmónii Košice

Po krátkej letnej pauze rozozvučí Dom umenia v Košiciach klavírny recitál Petra Breinera. V sólovom projekte skladateľ, interpret a dirigent v jednej osobe predstaví svoje nové albumy. Spojil v nich skúsenosti skladateľa pohybujúceho sa s istotou v mnohých žánroch so zámerom vniesť do hektického sveta hudbu lahodiacu ušiam a duši. Skladby oplývajú melodickou krásou, medzi nimi nájdeme originálne diela, ako aj aranžmány čerpajúce z klasického repertoáru. Na koncerte odznejú aj Breinerove Slovenské tance a Klavírne transkripcie z diel Antonína Dvořáka, tie vyjdú na pripravovanom CD na jeseň. Podujatie sa uskutoční 3. septembra 2021 o 19:00 hod. v Dome umenia. Podporilo ho Ministerstvo kultúry SR v rámci prioritného projektu.

Tri otázky pre Petra Breinera

  • Z New Yorku ste sa nedávno presťahovali do Londýna. V čom vás mesto najviac (hudobne) inšpiruje?

Cítim sa tu, napriek počasiu, teplejšie ako v New Yorku, keďže tu mám takmer celú rodinu. Tiež sa mi podarilo znovunaviazať spojenia s orchestrami, ktorých je v Londýne požehnane a v minulosti som s niekoľkými spolupracoval. Dokonca, po ani nie ročnom bývaní v Londýne, som mal 1. júla dirigovať v Royal Albert Hall Kráľovskú filharmóniu a Bachov zbor v Druhej Mahlerovej symfónii. Kvôli chaotickým zmenám covidových predpisov nám koncert desať dní pred uskutočnením zrušili a musíme ho presunúť na iný termín. Koncertný život sa postupne vracia do normálnejšej podoby a je naozaj z čoho si každý deň vyberať – v každom žánri, štýle či obsadení.

  •  Priblížite skladby nachystané na koncert v Košiciach?

Je to trochu zmena v porovnaní s mojím obvyklým repertoárom – jednak klavírne transkripcie Dvořákových skladieb, klavírne verzie niekoľkých Slovenskych tancov a z najnovších dvoch albumov z projektu Calm Romantic Piano niekoľko vlastných skladbičiek, ktoré sú presne to, čo názov projektu hovorí a čo si našlo dosť veľké uplatnenie v tejto nepokojnej dobe. Pri príležitosti smutnej udalosti spred pár týždňov som zaradil aj skladbu, klavírnu transkripciu pesničky, ktorú sme napísali v spolupráci s Milanom Lasicom.

  • Hoci ste známy svojimi kritickými textami o dianí na Slovensku, nájde sa aj niečo, za čím sa do rodnej zeme rád vraciate?

Obecenstvo, priatelia, kamaráti, rodina. Ale vďaka neuveriteľne sa rozširujúcej epidémii blbosti a primitivizmu je to čoraz ťažšie.

Režim koncertov ŠfK

Koncert bude realizovaný v súlade s aktuálnou fázou kultúrneho semafora. V zelenej a oranžovej fáze bez povinnosti preukázať sa potvrdením o očkovaní, teste či prekonaní ochorenia covid-19. Aktualizované informácie nájdu návštevníci na www.sfk.sk.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore