Tlačové správy

V Tatrách sa konalo sympózium troch biomedicínskych projektov, ktoré navzájom prepájajú akademické prostredie a súkromný sektor

V polovici januára 2022 sa v Grandhoteli Praha v Tatranskej Lomnici uskutočnilo vedecké sympózium pod názvom „Trendy v interdisciplinárnych biovedách“. Toto sympózium bolo zamerané na prezentáciu doterajších výsledkov troch projektov z biomedicínskej oblasti CasProt, BioPickmol a OPENMED financovaných z programu H2020 Európskej komisie a z Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Hlavným organizátorom sympózia a koordinátorom týchto biomedicínskych projektov bola Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Projekty, (1) CasProt (Fostering high scientific quality in protein research in Eastern Slovakia ); (2) projekt OPENMED (Otvorená vedecká komunita pre moderný interdisciplinárny výskum v medicíne); a (3) projekt BioPickmol (Vývoj nanosenzorických fotonických systémov na rýchlu detekciu vírusov využitím metód riadenej evolúcie proteínových platforiem: prípad SARS-CoV-2), sú realizované v spolupráci s významnými domácimi a európskymi univerzitami a vedecko-výskumnými inštitúciami: Univerzita v Zürichu, Technická univerzita v Mníchove, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Neurobiologický ústav Biomedicínskeho centra SAV, ako aj partnermi z priemyselného sektora (SAFTRA Photonics, s.r.o.; JUHAPHARM, s.r.o.; MM Medical, s.r.o., AUSYS, s.r.o.). „Ide o významné prepojenie a vzájomnú spoluprácu akademického prostredia so súkromným sektorom, ktorá môže vyústiť do dlhodobej spolupráce, a prispeje tak k trvalo udržateľnému rozvoju vedecko-výskumných aktivít v regióne východného Slovenska s presahom do aplikačnej praxe“, uviedol zodpovedný riešiteľ projektu OPENMED, doc. Mgr. Daniel Jancura, PhD.

Prednášajúci počas sympózia prezentovali doteraz získané výsledky a výstupy jednotlivých projektov, konkrétne v oblastiach personalizovanej medicíny, regeneračnej medicíny a bunkovej terapie, nanomedicíny a cielenej terapie, in vitro evolúcie proteínov a transferu technológií. Široká verejnosť mala možnosť sledovať jednotlivé prednášky prostredníctvom live streamu a v prípade záujmu aj prispieť do diskusie svojimi otázkami. Hlavným cieľom prezentovaných biomedicínskych projektov, ktoré sa zameriavajú na dlhodobé problémy a výzvy rezonujúce v spoločnosti, ako aj na súčasnú pandemickú situáciu, je pomôcť v liečbe závažných civilizačných ochorení, a prispieť tak k vytvoreniu podmienok na zlepšenie životného štýlu obyvateľstva a celkového zdravia spoločnosti.

Veríme, že aj vďaka takýmto projektom môže slovenská veda napredovať a spolu so súkromným priemyslom vytvárať vhodné podmienky na plnohodnotné zapojenie sa do európskeho výskumného a vedecko-aplikačného priestoru.

Mgr. Slavomíra Hrabovská

PR a marketing manažér, TIP-UPJŠ v Košiciach

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

Mgr. Slavomíra Hrabovská

e-mail: slavomira.hrabovska@upjs.sk

tel.: +421 948 985 648

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore