Tlačové správy

Košická župa zlepšuje dopravné spojenie s Maďarskom

Cestujúci majú možnosť dostať sa z Košíc do Maďarska a späť niekoľkokrát denne a bez prestupu. Vlaky a autobusy premávajú každé dve hodiny.

Železničné aj autobusové spojenie Košického kraja s Maďarskom je výrazne lepšie. Rozšírením ponuky vlakových spojov na linke Košice – Hidasnémeti – Miškolc – Budapešť pribudli cestujúcim možnosti dostať sa z prihraničných obcí za prácou či školou do miest, ale aj na výlety do turisticky atraktívnych lokalít. Namiesto dvoch párov vlakov premáva na tejto linke denne spolu sedem párov medzištátnych vlakov. Okrem toho môžu cestujúci využívať aj autobusové spojenie z Košíc do Hidasnémeti, ktoré poskytuje kraj.

„Autobusové spojenia do prihraničného Hidasnémeti sme zaviedli v jeseni 2019, kedy došlo k predĺženiu linky prímestskej autobusovej dopravy z Milhosti až za hranice Slovenska. V súčasnosti majú cestujúci možnosť dostať sa z Košíc do Maďarska a späť niekoľkokrát denne a bez prestupu, pretože vlaky a autobusy premávajú každé dve hodiny. Tieto pravidelné dopravné spojenia s Maďarskom sa ukázali ako veľmi žiadané, cestujúci ich využívajú na prepravu za prácou aj kvôli turistickým možnostiam. Spojenie Košíc s Maďarskom má v súčasnosti obrovský prínos aj pri riešení utečeneckej krízy a nasmerovaní utečencov pred vojnou z Ukrajiny ďalej do Európy,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Vlaky na trase Košice – Budapešť premávajú denne od 6.01 hod. do 18.01 hod. každé dve hodiny, vypravuje ich Železničná spoločnosť Slovensko. V najbližších rokoch má spojenie potenciál byť súčasťou rozvíjajúceho sa integrovaného dopravného systému IDS Východ. Autobusové spojenie zabezpečuje pre kraj spoločnosť eurobus, poskytované je v rozsahu 11 párov dopravných spojení počas pracovných dní a 5 párov spojov cez voľné dni. V rovnakom rozsahu bude prevádzkované aj v rámci novej zmluvy o službách vo verejnom záujme, ktorá začne v Košickom kraji platiť od 1. 4. 2022. Pri oboch typoch dopravných spojení platí cestujúcim jeden cestovný lístok. Na autobusové spoje sa vzťahuje tarifa prímestskej pravidelnej autobusovej dopravy. Na území Maďarska možno platiť za lístok aj forintami.

JUDr. Anna Terezková, vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

+ 421 918 766 004

anna.terezkova@vucke.sk

https://web.vucke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore