Tlačové správy

KONCERT V GALÉRII / X-ART: ARTHUR LOURIÉ A JEHO SVET

KONCERT V GALÉRII / X-ART: ARTHUR LOURIÉ A JEHO SVET

  • Produkcia/ kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk
  • Termín podujatia: 22. 6. 2022, streda o 19.00
  • Kurátor projektu: Peter Machajdík, 0910 476 544
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0948 882 717

Galéria umelcov Spiša, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, uvádza druhú zo série multimediálnych a hudobných konfrontácií, sólové vystúpenie mladej klaviristky Xénii Jarovej v rámci projektu X-ART / KONCERT V GALÉRII.

Cieľom projektu je prezentovať experimentálnu hudbu v prepojení na umelecké médiá ako hudba, tanec, výtvarné umenie a performancia, v koncepcii renomovaného hudobníka a skladateľa Petra Machajdíka. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Hudobný program:

Klavírny recitál venovaný skladateľovi Arthurovi Lourié, ktorý sa dotýka jeho životných ciest. Prostredníctvom pohľadu na túto osobnosť chce zároveň hovoriť o vnútornom svete emigranta.

Doma

Peter Iljič Čajkovskij – Dumka op.59 – 9 min
Aram Iljič Chačaturjan – Toccata – 5 min

Ja
Arthur Lourié – Phoenix Park Nocturne – 5 min
Arthur Lourié – Intermezzo – 6 min
Arthur Lourié – Nocturne 8 min
Arthur Lourié – Préludes fragiles op.1/3 Tendre – 2 min

Kam?
Louis Vierne – Prelúde – Prologue op. 36/1 – 3 min
Claude Achilles Debussy – Prélude – La Cathédrale Engloutie – 7 min

Zajtra
Phillip Glass – Mad Rush – 10min
Arthur Lourié – Préludes fragiles op.1/6 Modéré 2, 5 min

Profil hudobníčky:

Xénia Jarová je koncertná klaviristka, pedagogička, organizátorka hudobných projektov. Narodila sa v roku 1986 v Prešove. Študovala hru na klavíri na Vysokej škole múzických umení. So sólovým a komorným repertoárom vystúpila na koncertoch a festivaloch doma i zahraničí (Veľká Británia, Česká republika, Poľsko a Ukrajina). Venuje sa s nadšením hudobnému výskumu, uvádzaním netradičnej hudobnej literatúry a písaniu o hudbe. Je členkou OZ Albrechtina a OZ Komorní sólisti J. M. Spergera. S barytonistom Petrom Mazalánom obsahovo kooperovala a účinkovala na intermediálnych koncertných projektoch – Priesvitný zvuk, Kenotaf, Ten, ktorý prežil. S manželom kontrabasistom Filipom Jarom pôsobia ako Sperger Duo a aktívne propagujú slovenský aj medzinárodný virtuózny kontrabasový repertoár. Spolu získali niekoľko ocenení a vynikajúcu medzinárodnú kritiku ich debutového CD. Aktuálne im vychádza unikátne 2CD Czech Double Bass Treasures s kompletnými svetovými premiérami. Xénia Jarová pôsobí na Vysokej škole múzických umení, kde okrem pedagogickej činnosti iniciovala a spolu-garantovala niekoľko umeleckých koncertných projektov.

 Na stiahnutie program, plagát:

http://gus.sk/index.php/programy/aktualne/program/x-art-koncert-v-galerii-arthur-lourie-a-jeho-svet

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore