Tlačové správy

Pôvabné a záhadné Príbehy v depozitároch – výstava v Galérii umelcov Spiša ukazuje trinástu komnatu slovenských galérií

  • Miesto / kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk
  • Názov výstavy: Robo Kočan: Príbehy v depozitároch
  • Termín výstavy: do 6. 11. 2022
  • Kontakt pre médiá, autorka TS: Mgr. Veronika Fitzeková, fitzekova@gmail.com, 0908 994 585
  • Kurátorka projektu: Mgr. Lucia Benická – GUS, riaditel@gus.sk, 0948 882 717

Trochu zaprášené obrazy, starostlivo zabalené a špagátom previazané predmety, na policiach smutní anjeli s pripevnenými štítkami, aj sochy s odbitou hlavou. V depozitároch slovenských múzeí a galérií je množstvo zbierkových predmetov a každý z nich má svoj príbeh. Vo svojej výstave Príbehy v depozitároch ich prerozprával fotograf Robo Kočan.

Monotematická výstava fotografií v Galérii umelcov Spiša, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja, odkrýva „trináste komnaty“ v štyroch slovenských galériách. Počas dvojročného projektu digitalizácie navštívil Popradčan galérie po celom Slovensku a práve vtedy si začal všímať sochy zabalené a uložené na rôznych miestach. „Počas fotodokumentácie ho zaujali uložené sochy, ktoré vytvárajú vlastný neživý obskúrny svet v rôznych podmienkach deponácie. Myšlienka fotiť zátišia prišla neskôr, keď autora oslovili konfrontácie priestorov a uloženie sôch z rôznych období, či kompozície zabalených a dočasne vyskladnených diel na chodbách a v exteriéri,“ vysvetľuje kurátorka výstavy a riaditeľka Galérie umelcov Spiša Lucia Benická.

Čierno-biele fotografie, ktoré ukazujú fascinujúce miesta nedostupné návštevníkom, vznikli v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne, Galérii mesta Bratislava, Slovenskej národnej galérii – Zvolenský zámok a v Krajskej galérii v Prešove. Sám autor skonštatoval, že bol fascinovaný bizarnými zátišiami z výtvarných diel uložených v neprístupných depozitároch. Unikátnu výstavu predstavila Galéria umelcov Spiša pri príležitosti 35. výročia svojho založenia. Ako pripomína Lucia Benická, práve depozitáre sú nosnou tepnou pamäťových inštitúcií. Galéria umelcov Spiša vlastní 2 446 zbierkových predmetov, pričom vo výstavných priestoroch aktuálne návštevníci vidia približne tretinu.

„Robo Kočan je všestranným a mimoriadne talentovaným umelcom. Takmer tri desaťročia kombinuje tradičné a nové techniky. Experimentuje s klasickou čierno-bielou i farebnou fotografiou, paralelne s počítačovou a digitálnou manipuláciou. Svojou výstavou Príbehy v depozitároch ukazuje pôvabnú záhadnosť umeleckých diel,“ pozýva na návštevu galérie Lucia Benická.
Výstava Robo Kočan: Príbehy v depozitároch bude v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi prístupná do 6. novembra. Výstavu fotografií dopĺňajú ukážky originálnych ručne viazaných autorových fotokníh z digitalizácie, ateliérov, či ciest a monografia z roku 2018. Prácu pri digitalizácii v depozitároch dokumentuje sprievodná slide-show.

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne. V tomto roku si pripomína 35. výročie založenia. Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región. V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond tvorí 2 446 výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách – Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia.

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore