Tlačové správy

Prvý z koncertov festivalu ARS NOVA uvedie Quasars Ensemble v Tabačke Kulturfabrik

Festival súčasného umenia ARS NOVA, ktorý Štátna filharmónia Košice organizuje od roku 2003, prichádza do Tabačky Kulturfabrik s koncertom prestížneho slovenského telesa Quasars Ensemble. Festival súčasného umenia ARS NOVA je ochutnávkou netradičných a nových zvukov a najmä nahliadnutím do kuchyne súčasných skladateľov. Rozvíja aktuálne hudobné myslenie a komunikáciu v medzinárodnom priestore. Štátna filharmónia Košice organizuje už devätnásty ročník festivalu. Inovatívne a experimentálne prístupy môžu návštevníci zažiť na koncerte Quasars Ensemble v Tabačke Kulturfabrik v stredu 2. novembra 2022 o 19:00. Pod taktovkou Ivana Buffu odznie dielo Harmoniemusik od popredného nemeckého skladateľa Hansa Thomallu.

 

Quasars Ensemble od svojho vzniku v roku 2008 patrí k jedinečným profesionálnym hudobným telesám svojho druhu na Slovensku. Popri súčasnej klasickej hudbe sa v rovnakej miere venuje aj hudbe starších epoch a medzinárodný rešpekt si získava za odvážne stavané dramaturgické koncepcie. Súbor spolupracuje s poprednými svetovými skladateľmi, interpretmi a je pravidelným hosťom významných medzinárodných festivalov. Quasars Ensemble je laureátom ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2013 v kategórii hudba a vo viacerých hudobných vydavateľstvách nahral už 14 CD titulov. V košickej Tabačke Kulturfabrik sa predstaví v zložení: Audrey G. Perreault (flauta),  Jozef Eliáš (klarinet ), Diana Buffa (klavír), Tamas Schlanger (bicie nástroje), Peter Mosorjak (husle), Alexander Znamenskiy (viola) a Ján Bogdan (violončelo).

Harmoniemusik je minimalisticky plynúci pohyb v priestore a čase. Osciluje medzi hudbou ako atmosférou a hudbou ako formou. Jednotliví hudobníci, rozmiestnení okolo publika, ho obklopujú najskôr impulzmi, ktoré sa postupne transformujú do harmónií a motívov. Hudobný vývoj sa napokon vracia k svojmu východiskovému bodu. Autorom Harmoniemusik je nemecký hudobný skladateľ Hans Thomalla, pôsobiaci v Chicagu. Pokus o vyjadrenie osobnej skúsenosti so životnými drámami či stratami, ktorým v posledných rokoch čelil, vytvára šťastné miesto, v ktorom sa dá pred smútkom unikať, ale nemožno naň celkom zabudnúť.

Pre festival ARS NOVA sú typické spolupráce s rôznymi inštitúciami. Koncert Quasars Ensemble sa realizuje aj vďaka Tabačke Kulturfabrik. Viac približuje Martin Dubéci, generálny manažér Tabačky: „Tento rok sa pre nás nesie v znamení spoluprác. Jej ďalším príkladom je spolupráca medzi Tabačkou a Štátnou filharmóniou Košice. Vďaka nej prinesieme publiku Tabačky nový druh hudobných zážitkov a publikum filharmónie prilákame do nového priestoru. Tabačka má byť priestorom pre všetkých a aj toto je výborný spôsob ako naplniť naše poslanie.“

Koncert Quasars Ensemble sa uskutoční v stredu 2. novembra o 19:00 v Tabačke Kulturfabrik. Podujatie je súčasťou festivalu ARS NOVA. Informácie o vstupenkách: https://skr.sk/wNqGI.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore