Tlačové správy

Pred Úradom KSK sa rozsvieti prvá svieca na recyklovanom adventnom venci

O adventnú výzdobu sa už tradične postarajú študenti župnej strednej školy v Sečovciach. Hlavnou myšlienkou venca je využiť obnoviteľný a recyklovateľný materiál.

Po pauze, kedy nielen obyvateľov východného Slovenska potrápila pandémia, sa opäť môžeme tešiť zo sviatkov a magickej atmosféry aj mimo obývačky. Vyzdobené mestá, obce, trhy i  stromčeky najskôr predbehne typický symbol Vianoc – adventný veniec. Je odpočítavaním času do sviatkov, v kresťanskej tradícii nesie symboliku nesmrteľnosti duše, večnosti aj nádeje.

Košický samosprávny kraj vlani na výrobe adventného venca spolupracoval so župnou Spojenou školou v Sečovciach a ani tento rok to nebude inak. Hlavnou myšlienkou venca je využiť obnoviteľný a recyklovateľný materiál. „Župní stredoškoláci spolu s učiteľmi pridali ruku k dielu už pri viacerých projektoch. Aj tento rok pokračujeme v spolupráci, ktorej výsledkom bude hlavne tradičný adventný veniec. Tak ako vlani, aj teraz bude mať symbol adventu hlbší význam. Chceme ním poukázať na fakt, že aj recyklovateľné produkty dokážu vytvoriť čarovnú atmosféru. Vianoce pred župným úradom budú mať aj charitatívny rozmer, ktorý východniarom predstavíme na sviatok svätého Mikuláša,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Adventný veniec má, rovnako ako minulý rok, štyri metre, keďže bola použitá rovnaká kovová konštrukcia z repasovaného železa. Ozdoby budú zo zvyškov recyklovanej látky, voľne rozložiteľné produkty a zeleň z odrezkov poškodených či prebytočných konárov z areálu školy. Špeciálne sú aj sviece, ktoré študenti navrhli a zhotovili v 3D tlačiarni a svoju úlohu plnili aj minulý rok.

Po nútenej odmlke, ktorú spôsobila pandémia, si župa pred úradom tento rok pripravila veľké prekvapenie. Okrem toho, že sa na Mikuláša rozsvieti stromček, atmosféru doplnia aj svetelné animácie, hudba a vlastné vianočné mestečko.

Michal Hudák

Kancelária predsedu, hovorca KSK

Košický samosprávny kraj

 

0911772580

055 7268 171
michal.hudak@vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore