Tlačové správy

Dedovizeň

Obec Slovenské Nové Mesto v spolupráci s Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove, kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja a Matica slovenská pripravili na nedeľu 30. apríla 2023 podujatie Dedovizeň, ktoré sa uskutoční na amfiteátri v Slovenskom Novom Meste. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislav Trnka.

Pre návštevníkov je pripravená bohatá programová ponuka a množstvo rôznych sprievodných podujatí v obci i amfiteátri.

Úvod programu o 15:00 hod. bude patriť slávnostnému aktu kladenia vencov k pamätníku M. R. Štefánika. Dedovizeň ponúka možnosť porovnať si úroveň uchovania tradícií zahraničných Slovákov s našimi folkloristami. Obec bude reprezentovať folklórna skupina Novomeščanka, rómsky súbor Mladosť, detský folklórny súbor Slniečko a tanečná skupina Novomestský strapček. Predstavia sa aj folkloristi zo susedných obcí Čerhova, Borše, Veľkej Tŕne. Pozvanie prijali aj naši rodáci z Maďarska a Rumunska.

Organizátori akciu obohatili aj o rôzne sprievodné podujatia, ako napríklad výstava Gabriely Cibákovej – Výber z tvorby, výstava drevorezieb Erika Trellu. Rodiny s deťmi zažijú jazdu vláčikom v katastri obce a okolí, jazdu na koči a vďaka úseku astronómie Múzea a KcJZ v Trebišove zažijú stretnutie s Venušou. Nebude chýbať ani jarmok tradičných ľudových remesiel.

Záver programu o 19:00 hod. bude patriť vystúpeniu speváčky Dominiky Mirgovej.

Kontakt:

Mgr. Emília Vítková

emilia.vitkova@muzeumtv.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore