Tlačové správy

Začiatok hudobného leta 2023 v znamení jubilejného festivalu Šengenský poludník

Začiatok hudobného leta v Košiciach a okolí bude v tomto roku opäť patriť Medzinárodnému festivalu mládežníckych orchestrov a zborov ŠENGENSKÝ POLUDNÍK. Jubilejný 15. ročník jedinečného festivalu opäť organizuje Sláčikový orchestre Musica Iuvenalis, z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia a uskutoční sa aj vďaka finančnej podpore Mesta Košice a Košického samosprávneho kraja.

Festival opäť spojí desiatky hudobníkov zo Slovenska, Poľska a Ukrajiny, ktorí budú prostredníctvom klasickej hudby búrať nezmyselné hranice stále rozdeľujúce ľudí. „Sme veľmi radi, že sa nám darí napĺňať naše želanie z roku 2009, aby sa festival stal tradíciou a pevnou súčasťou kultúrneho života nielen v Košiciach, ale aj v regióne východného Slovenska. Aj vďaka našim stálym partnerom, Mestu Košice, Košickému samosprávnemu kraju, Nadácii U. S Steel a mnohým ďalším, a v tomto roku aj vďaka podpore Fondu na podporu umenia, napíše jedinečný festival, jediný svojho druhu v strednej a východnej Európe, už pätnástu kapitolu svojej histórie. Samozrejme veľké poďakovanie patrí aj celému tímu členov Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, ktorí sa na organizácii festivalu podieľajú,“ hovorí riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Aj jubilejný ročník napĺňa jeden zo základných cieľov festivalu, ktorým je priblíženie klasickej hudby aj do miest, kde sa často nehráva. Okrem Košíc sa festivalové koncerty uskutočnia vďaka spolupráci s miestnymi samosprávami aj v Bohdanovciach, Trstenom pri Hornáde a Vyšnej Myšli. Okrem koncertov ja aj v tomto ku súčasťou festivalu aj seminár „Spoluprácou k novým objavom“ pre mladých umelcov, ktorí organizátori festivalu pripravujú v spúolupráci so Spojenou školou sv. Košických Mučeníkov.

Festivalový program odštartoval už v júni niekoľkými koncertami a tiež výnimočným koncertom Národnej kapely banduristov H. Majborody z Kyjeva, ktorá sa prvýkrát vo svojej viac ako storočnej histórii predstavila na Slovensku a v rámci benefičného programu pripravila divákom v divadle Thália neopakovateľný zážitok. „Som rád, že sme takto mohli podporiť Ukrajinu a ukrajinských umelcov v časoch, keď už takmer pol druha roka odolávajú ruskej vojnovej agresii,“ poznamenal Dohovič.

Na jubilejnom ročníku festivalu prvýkrát privítame komorný zbor SENZA RIGORE z poľského mesta Wroclaw, od našich severných susedov príde aj už tradičný účastník festivalu, Silesian chamber choir AD LIBITUM, predstaví sa aj ďalší pravidelný hosť, košický Tanečný orchester KLASIK BAND. Festivalový program spestria aj sólisti a korepetitori Národného divadla Košice, sláčikové kvarteto FUSION BOWS a flautové kvarteto ZUŠ Jantárová,“ približuje Dohovič hostí festivalu.

Festival vyvrcholí v nedeľu 9. júla 2023 FESTIVALOVÝM GALAKONCERTOM v Kostole Premonštrátov v Košiciach, na ktorom sa predstavia medzinárodný orchester a zbor „Šengenský poludník“ vytvorený z účastníkov festivalu. V rámci svätej omše zaznie výnimočná PETITE MESSE SOLENNELLE so sólistami a korepetitormi Opery Národného divadla Košice Michaelou Várady (soprán), Myroslavou Havryliuk (mezzosoprán), Maksymom Kutsenkom (tenor), Marián Lukáčom (barytón), Júliou Grejtákovou (klavír) a Danielom Boronkayom (harmónium) pod taktovkou Igora Dohoviča.

Počas predchádzajúcich štrnástich ročníkov sa na jedinečnom festivale zúčastnilo viac ako 2300 hudobníkov z 15 krajín sveta. Na takmer štyroch desiatkach miest v štyroch krajinách odohrali vyše 260 koncertov, ktoré videlo takmer 35 tisíc divákov.

Vstup na festivalové koncerty je tradične voľný, bližšie informácie o programe nájdete na www.sengenskypoludnik.eu.

Svjatoslav Dohovič – mediálny manažér festivalu

tel.: +421 917 489 642
mail: sdohovic@gmail.com

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore