Tlačové správy

Rusalka s hviezdnym obsadením v košickej filharmónii

Prvý koncert Štátnej filharmónie Košice v pripravovanej 55. sezóne prinesie do Domu umenia opäť niečo výnimočné. Okrem symfonickej hudby ponúka filharmónia divákom príležitostne aj koncertné uvedenia opier. Tentokrát svoju programovú ponuku obohatí o koncertnú verziu slávnej Dvořákovej Rusalky. Orchester ŠFK povedie šéfdirigent Robert Jindra, ktorý je zároveň vyhľadávaným operným dirigentom. Návštevníci sa môžu tešiť aj na hviezdny „cast“ reprezentovaný menami Kateřina Kněžíková, Jana Kurucová, Pavol Bršlík a Peter Kellner. Mimoriadny koncert s názvom Antonín Dvořák: RUSALKA sa uskutoční v utorok 12. septembra 2023 o 19:00 v Dome umenia.

Robert Jindra: „Rusalka je silné dielo, ktoré vás zasiahne“

Rusalka je kľúčové dielo českej opernej literatúry vôbec a je veľmi populárna a hrávaná aj vo svete, vrátene Metropolitnej opery v New Yorku, londýnskej Covent Garden či milánskej La Scala. V košickom Dome umenia odznie koncertné uvedenie výberu z opery. Rusalka si zachová príbeh a celistvý tvar, projekt bude napriek úpravám jednoliaty. Na pódiu vystúpi päť postáv – Rusalka, Princ, dvojrola Ježibaba/Cudzia kňažná a Vodník. „Veľmi sa na to teším, pretože ako som mohol pracovať s orchestrom ŠFK za ostatné dve sezóny, tak som si celkom istý, že titul im sadne. Sú to empatickí hráči a už pri Wagnerovom Lohengrinovi som si overil, že majú veľký cit pre romantickú hudbu a vedia veľmi dobre a empaticky sprevádzať sólistov, no zároveň so symfonickým nasadením,“ hodnotí šéfdirigent Jindra.

Robert Jindra je s ikonickou Rusalkou spojený v súkromnom aj pracovnom živote: „Prvýkrát som sa s Rusalkou stretol ako študent a nespočetnekrát som ju videl nielen v Prahe, ale aj v zahraničí. Keď ju dirigujem v Národnom divadle v Prahe, je to pre mňa sviatok. Dielo je neskutočne farebné, emočné a dvořákovská melodika tu dosiahla svoj vrchol. Je to silné dielo, ktoré vás zasiahne. Mám k nemu hlboký vzťah, úctu a rešpekt. Dirigovať Rusalku považujem za jeden z vrcholov, čo si môžem v živote priať.“ Šéfdirigentovi ŠFK sa to už podarilo nielen v Prahe, ale aj v Bavorskej štátnej opere, v Bratislave a na festivale v Litni.

Šéfdirigent Robert Jindra & ŠfK                   Foto: Jakub Šimoňák

Obetovať sa pre lásku

Libreto opery vzniklo podľa básne Jaroslava Kvapila, ktorého inšpiroval rozprávkový príbeh Malej morskej víly od Hansa Christiana Andersena. Kvapil sa však dostáva hlbšie v psychológii postáv a pomocou jemných básnických techník a dramatického tempa navyše necháva rozoznieť aj tajomné ozveny diel Karla Jaromíra Erbena. Pri počúvaní Rusalky tak môže mať návštevník pocit, že príbeh pozná a predsa je pre neho nový. Rozprávkový príbeh je plný emócií a sladkobôľnej túžby po láske. Fenomény, čo bytostne patria k človeku. Robert Jindra má na Rusalke rád práve túto človečinu, ľudskosť: „To ľudské vnímam v obrovskej láske. Keď niekto tak veľmi ľúbi, až sa obetuje pre lásku.“

Hviezdne obsadenie

Podľa slov šéfdirigenta Jindru sa Štátnej filharmónii Košice podaril husársky kúsok, pretože do Rusalky povolala hviezdne obsadenie – jednu českú a troch slovenských sólistov etablovaných a aktívne vyhľadávaných vo veľkých zahraničných operných domoch: S týmto kvartetom spevákov to bude rozprávka nielen príbehom a hudbou, ale aj v prenesenom význame ako nádherný a výnimočný zážitok pre divákov.

Kateřina Kněžíková – Rusalka

Sopranistka Kateřina Kněžíková je jednou z najperspektívnejších speváčok mladej generácie a vedľa opery sa stále častejšie venuje koncertnému repertoáru. Je laureátkou ceny Classic Prague Awards 2018 za najlepší komorní výkon a Ceny Thálie 2019 za mimoriadny javiskový výkon v inscenácii Julietta alebo Snár. Kateřina Kněžíková je stálou členkou Opery Národného divadla v Prahe a v súčasnosti tu vystupuje v inscenáciách Rusalka, Cosí fan tutte, Carmen, Čarovná flauta, Predaná nevesta či Jakobín. S úspechom stvárnila hlavnú rolu Káti Kabanovej v rovnomennej opere L. Janáčka na prestížnom Glyndebourne Opera Festival. Spolupracuje s poprednými orchestrálnymi telesami a vytvorila rad nahrávok. V roku 2021 vydala v Supraphone svoje prvé profilové CD pod názvom „Phidylé“ ocenené titulmi „Editor´s Choice“ a „The Best Classical Albums of 2021“ v časopise Gramophone. Album získal aj prestížnu cenu BBC Music Magazine Awards v kategórii „Vocal“.

Jana Kurucová – Ježibaba/Cudzia kňažná

Slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová úspešne pôsobí v zahraničí. Etablovala sa v Bavorskej štátnej opere, neskôr pôsobila v divadle v Heidelbergu, v rokoch 2009-2019 bola sólistkou Deutsche Oper Berlin, kde doteraz účinkuje v množstve postáv. V roku 2021 debutovala ako Ježibaba a Cudzia kňažná v Rusalke v rámci hudobného festivalu v Litni pod taktovkou Roberta Jindru a zožala veľký úspech ako Romeo v Opernhaus Zürich. Začiatkom roka 2022 sa predstavila svojou úspešnou rolou Donna Elvira v Staatsoper Hamburg, javiskovo stvárnila dvojrolu v Rusalke v Slovenskom národnom divadle v Bratislave a Národnom divadle v Prahe opäť pod taktovkou Roberta Jindru a ako Cudzia kňažná sa predstavila aj pod vedením Semyona Bychkova na festivale Dvořákova Praha. Neskôr slávila veľký úspech ako Lišiak v Príhodách Líšky Bystroušky v Theater an der Wien a debutovala rolou Káče v Čert a Káča v Národnom divadle v Prahe.

Pavol Bršlík – Princ

Kariéra tenoristu Pavla Bršlíka sa začala v roku 2005 ocenením v ankete kritikov časopisu Opernwelt ako „Mladý spevák roka“. Po troch rokoch v súbore Berlínskej štátnej opery Unter den Linden je od roku 2006 na voľnej nohe a pravidelne spieva na významných európskych operných pódiách a festivaloch, ako aj v Metropolitnej opere New York. Pôsobil vo Viedenskej štátnej opere, Bavorskej štátnej opere, v londýnskej Covent Garden, opere v Zürichu, Parížskej opere, Liceu Barcelona, ​​v Kráľovskom divadle v La Monnaie v Bruseli, Berlínskej štátnej opere, na Salzburskom festival či v ženevskom Grand Théâtre. Spieval Lenského, Nemorina, Alfreda, Tamina, Belmonteho, Idamanteho, Narrabotha, Cassia, Rinuccia i Fausta. V Sydney Opera debutoval ako Nadir (Lovci perál) a nedávno spieval prvýkrát Romea s Tasmánskym symfonickým orchestrom. Pavol Bršlík je tiež uznávaným koncertným spevákom. Za míľniky v svojej koncertnej kariére považuje recitály na Schubertiade a vo Wigmore Hall.

Peter Kellner – Vodník

Od roku 2018 je slovenský bas Peter Kellner sólistom Viedenskej štátnej opery, kde sa predstavil aj ako Figaro a Basilio v Barbierovi zo Sevilly. V sezóne 2021/22 sa prvýkrát predstavil v Metropolitnej opere New York v role Collina v kultovej inscenácii La Bohème od Franca Zeffirelliho. Taktiež sa predstavil ako Papageno v Royal Opera House v Londýne a debutoval v Berlínskej štátnej opere ako Figaro. Na domovskej scéne vo Viedni sa doteraz predstavil v rolách ako Leporello a Masetto (Don Giovanni), Škótsky kráľ (Ariodante), Truffaldin (Ariadne auf Naxos), Theseus (Sen noci svätojánskej), Il Re (Aida), Panthée (Le Troyens) a Graf Lamoral (Arabella). K úspechom Petra Kellnera patrí 1. miesto na medzinárodnej súťaži Ferruccio Tagliavini v Rakúsku, 2. miesto na Mozartovej súťaži operného spevu v Salzburgu a prestížne štipendium od Wigmore Hall/Idependent opera competition v Londýne.

Mimoriadny koncert Antonín Dvořák: RUSALKA sa uskutoční v utorok 12. septembra 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 19/17/15 €, zľavnené 16/14/12 €, lóža 24 €. Vstupenky sú v predaji online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe. Pokladňa Domu umenia bude otvorená od 21. 8. v štandardnom čase od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore