Tlačové správy

Východoslovenská galéria pozýva na výstavu Martin Moflára: Soft Lines

Vernisáž: 25. 7. 2023 o 18:00
Trvanie výstavy: 26. 7. 2023 – 29. 10. 2023
Kurátor: Miroslav Kleban
Miesto: Sieň Q, Hlavná 27, Východoslovenská galéria, Košice

Východoslovenská galéria, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pozýva na vernisáž výstavy Martin Moflár: Soft Lines, ktorá sa uskutoční dňa 25. 7. 2023 o18:00 vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej 27 v Košiciach.

Výtvarník košického okruhu

Martin Moflár je autorom strednej generácie, ktorá sa etablovala na slovenskej výtvarnej scéne v nultých rokoch 21. storočia. Patrí k skupine výtvarníkov košického okruhu, ktorá sa vyznačuje individuálnym výtvarným prejavom a dlhodobou snahou o inováciu svojho autorského programu.

Monumentálna veľkosť

Diela Martina Moflára sú charakteristické svojou veľkosťou a častokrát vzbudzujú dojem „oltárneho“ obrazu. Vo svojej práci výtvarník využíva štylizáciu a minimalizmus – plocha a línia sú v protiklade, ostré hrany v dialógu s kľukatými krivkami a farba tvorí priestor. Predobrazom veľkých kompozícií sú temperové a akrylové skice na malom formáte, čo poukazuje na detailne premyslený tvorivý proces autora.

Biomorfná maľba

Moflárova geometrická abstrakcia je zaujímavá aj skutočnosťou, že nevyužíva matematicky racionálnu geometriu a v jeho maľbe je uplatniteľný termín biomorfná geometria, ktorý je zaužívaný skôr v sochárstve. Biomorfné prvky v Moflárových dielach pripomínajú hľadanie podstaty života a pôsobia ako „prenatálna kaligrafia“, ktorá určuje ich výzor a usporiadanie. Obraz má jasne vymedzený a obmedzený fyzický priestor, ktorý vyjadruje jeho konečnosť  a materiálnu podstatu.

Martin Moflár (*1975) je absolventom Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, Katedry výtvarných umení a intermédií, Ateliéru grafiky a experimentálnej tvorby.

Projekt podporil z verejných zdrojov formou štipendia Fond na podporu umenia.
Kontaktná osoba:

Soňa Stano Jambrichová
PR amarketingová manažérka Východoslovenskej galérie
Email: jambrichova@vsg.sk

Tel: +421 905 318 003

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore