Tlačové správy

MINI WONDERS alebo Česká hračka včera a dnes

  • Termín vernisáže: 12. september 2023 o 16.30 hod.
  • Trvanie výstavy: od 13. septembra 2023 do 31. januára 2024
  • Otváracie hodiny: ut – pi: 9.00 – 17.00; so – ne: 12.00 – 17.00 hod.
  • Usporiadatelia: České centrum Bratislava, Český spolok v Košiciach a Slovenské technické múzeum
  • Miesto konania: Slovenské technické múzeum, Hlavná 88, Košice

České centrum Bratislava, Český spolok v Košiciach a Slovenské technické múzeum predstavia výstavou MINI WONDERS ANEB ČESKÁ HRAČKA VČERA A DNES. Atraktívna inštalácia hračiek v cestovných kufríkoch, ktorá sa úspešne predstavila v Tokiu, Londýne, Paríži, Prahe, Jeruzaleme, Sofii, Šanghaji a v Bratislave, priťahuje pozornosť návštevníkov naprieč generáciami. Špeciálne na Slovensku však oslovuje dnešných rodičov aj prarodičov, ktorí s mnohými vystavenými hračkami vyrastali.

„Sme veľmi radi, že po úspešnom predstavení výstavy v Českom dome v Bratislave sa podarilo realizovať jej reinštaláciu v košickom Slovenskom technickom múzeu symbolicky počas Dní českej kultúry. Verím, že aj tu si kolekcia krásnych exponátov nápadito uložená v dizajnových kufríkoch z Kazeta nájde a poteší široké publikum detí a dospelých,“ hovorí riaditeľka Českého centra Monika Koblerová.

Príbeh českej hračky sa začal písať na začiatku 20. storočia. Najstaršie návrhy na výstave – drevené zvieratká výtvarníka Ladislava Sutnara a Čertík Václava Špálu – pochádzajú z dvadsiatych rokov 20. storočia, najnovšie vznikli v posledných rokoch. Výstava sa zameriava na výnimočné príklady aktuálnej domácej produkcie s ohľadom na autorskú inováciu, originalitu a tradíciu. Predstavuje tvorbu súčasných autorov spoločne s dizajnovými ikonami ako už zmieňovaní Sutnar či Špála alebo Libuša Niklová, ktorých hračky sa zapísali do dejín československej kultúry počas posledných sto rokov a doteraz sa vyrábajú.

,,Česká hračka sa stala pojmom aj na medzinárodnej úrovni. Mimoriadny úspech oslavovala na Svetovej výstave v Bruseli v roku 1958. V novodobej histórii zobudila záujem o českú hračku retrospektíva Libuše Niklovej v roku 2011 v parížskom Múzeu dekoratívnych umení. O rok neskôr na ňu nadviazala prehliadka Storočia dieťaťa s významnými zástupcami českých hračiek v newyorskom Múzeu moderného umenia. Výstava Mini Wonders prezentuje produkty firiem (napr. Merkur, Fatra, Detoa) s dlhoročnou tradíciou, ktoré patria k obľúbeným predmetom už po mnoho generácií detí, a to nielen na domácej pôde, ale aj v zahraničí,“ doplnila kurátorka výstavy, Tereza Bruthansová.

Mladá generácia dizajnérov dnes nadväzuje na tradíciu českej hračky a zároveň prináša svieži závan nových myšlienok a riešení. Práve autorská hračka im poskytuje voľné rozvíjanie fantázie a umožňuje prekračovanie tvorivých hraníc, hravý výtvarný prístup aj technologickú vynaliezavosť.

,,Hračky sú malé divy sveta obdarené čarovnou mocou. Sú prvými predmetmi, vďaka ktorým sa učíme spoznávať svet aj naše schopnosti. Hovoria univerzálnym jazykom. Sú to poklady, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a uchovávajú v kufríkoch na povale. Z tohto dôvodu, a aj preto, že ide o putovnú výstavu, som exponáty nechala vystaviť práve v krásnych kufroch českej výroby. Česká hračka je tradícia, ktorá je živá,“ priblížila Tereza Bruthansová.

  • Kurátorka výstavy: Tereza Bruthansová
  • Dizajn výstavy: Anna Kozová + Jerry Koza / atelier SAD
  • Grafický dizajn: Zuzana Lednická / Studio Najbrt
  • Organizátor: České centra
  • Partneri výstavy: Kazeto a Etna Guzzini

Viac info: STM | Aktuálne (stm-ke.sk)

Výstava je súčasťou podujatia Dni českej kultúry v Košiciach.

pozvanka_kosice_NAHLED

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore