Tlačové správy

Spišské divadlo pripravuje recitál venovaný kráľovnej šansónu – Édith Piaf: famózny spev, drogy a milenci

Spišské divadlo (SD), kultúrna organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, už v prvých dňoch nového roka začalo pripravovať nové predstavenie. Šansónový recitál je venovaný kráľovnej šansónu, Édith Piaf, ktorá aj päťdesiat rokov po smrti zostáva najslávnejšou frankofónnou interpretkou na svete. Divadlo ponúkne návštevníkom pohľad na obdivovanú speváčku a viaceré z jej najznámejších piesní, medzi ktorými nebude chýbať Non, je ne regrette rien – Nie, nič neľutujem.

Výber vysvetľuje umelecký šéf divadla a režisér Viktor Kollár: „Máme ambíciu vykročiť do doteraz neprebádaných oblastí. Nakoľko máme spevácky nadaných hercov, čo nie je až také bežné, pokúsime sa tento potenciál využiť. Chceme urobiť kabaret s fokusom aj na vážne témy.“ So spevom bude hercom pomáhať hlasová pedagogička a slovenská šansoniérka Alena Čermáková, ktorú verejnosť mohla spoznať aj vďaka účinkovaniu v prvých častiach hudobného projektu Slovensko hľadá SuperStar. Hudobné naštudovanie režisér zveril Tomášovi Cvengrošovi, ktorý sa predstaví v úlohe Pianistu.

Édith Piaf je klasickou a viackrát spracovanou témou. Speváčka, ktorá sa narodila počas prvej svetovej vojny a zomrela ako 47-ročná, prežila veľmi intenzívny život plný drám a sklamaní. Jej veľkou oporou bola o dva roky mladšia nevlastná sestra Simone Berteautotová, tiež speváčka, ktorú volali Mômone. S Édith sa spoznali v trinástich rokoch a už sa nikdy neopustili. Simone je autorkou knihy, v ktorej opísala závratný umelecký vzostup Édith až po jej predčasný tragický koniec. Práve táto kniha Viktora Kollára najviac inšpirovala. „Jej život by vydal aj na niekoľko inscenácií. V našom prevedení to bude koláž, sústredíme sa na kľúčové osoby a momenty v jej živote – mužov, ktorých milovala, a Mômone. Budeme sledovať kľúčové pády a vrcholy famóznej šansoniérky. Ukážeme, ako sa oslobodila od otca, zažila veľkú lásku, porodila dieťa, prežila tragédiu,“ približuje režisér.

Predstavenie sa netypicky začne už vo vestibule, kde divákov privíta Kabaretiér v podaní Jozefa Novysedláka. Ten postupne prevedie návštevníkov desaťročiami späť až do priestoru experimentálneho štúdia, ktoré bude pretvorené na kabaret. Scénu s červenými prvkami a skutočným barom navrhla scénografka a kostýmová výtvarníčka Eva Farkašová. V úlohe Édith sa predstaví herečka Spišského divadla Katarína Turčanová, ktorá má k hudbe a spevu veľmi blízko. Jej mladé alter ego stvárni Katarína Pavluvčíková.

Édith Piaf bola po celý život spojená s ulicou. Drogy a alkohol ju pripravili o majetok, fanúšikov aj priateľov. „Bola to famózna a kontroverzná osobnosť. Je na nej veľa nesympatických vecí, zároveň to bola neskutočná umelkyňa a tiež osamelá žena, ktorá veľmi nechcela byť sama. Verím, že sa nám to podarí ukázať,“ uzatvára Viktor Kollár.

Premiéra Édith naplánovaná na 16. februára 2024 bude zároveň otvorením Štúdia SD, ktoré divadlo v posledných dvoch rokoch rekonštruovalo.

Spišské divadlo v prebiehajúcej sezóne už uviedlo celosúborovú inscenáciu Šeptuchy. Aktuálne začína tiež skúšať bláznivú komédiu Okuliare Eltona Johna. Do konca 33.  divadelnej sezóny pripravuje ešte dva tituly – Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie a netradičnú hudobnú rozprávku Pippi Dlhá Pančucha.

Veronika Fitzeková, hovorkyňa Spišského divadla

mobil: 0908 994 585

e-mail: hovorca@spiskedivadlo.sk

web: www.spisskedivadlo.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore