Tlačové správy

Týždeň slovenských knižníc 2024 v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave

Už tradične v marci organizuje Slovenská asociácia knižníc podujatie s názvom Týždeň slovenských knižníc“. 25. ročník sa bude konať od 4.3. – 10.3.2024. Ich spoločným mottom je KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH – #Knižnica.

Mesiac knihy si pripomenieme aj v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnej organizácii Košického samosprávneho kraja. Uskutočnia sa podujatia pre všetky vekové kategórie.

Literárna súťaž Prelistuj sa rokom – je výzvou k spoznávaniu literatúry podľa stanovených podmienok pre deti i dospelých. V zadaní sa nachádza 12 rozličných tematických podmienok. Ak chce byť čitateľ  úspešným riešiteľom, musí splniť aspoň polovicu z nich, teda šesť rozličných podmienok = šesť rôznych kníh. Výzvu je potrebné absolvovať do 30. novembra 2024.

V spolupráci s medzinárodným domom umenia pre deti – BIBIANA je pripravená pre širokú verejnosť putovná výstava Hra na celý život maďarského animátora, tvorcu filmov a pedagóga Gézu M. Tótha.

Na podporu čítania mládeže pre …násť ročných, pod názvom „Z“ v knihe, bude vo vybraných knihách pripravená záložka, do ktorej čitatelia, ktorí danú knihu prečítali, môžu napísať svoje ohodnotenie, tzv.  spätnú väzbu pre druhých.

Počas týždňa budú znieť ukážky piesní slovenských spevákov, speváčok a hudobných skupín pod názvom Týždeň slovenskej populárnej hudby.

„Aj tento rok sa zapojíme do celoslovenského podujatia Je nás počuť. Ide o hlasné čítanie literatúry z okien knižnice. Nezabudli sme ani na seniorov, prevedieme ich svetom moderných technológií pod názvom Digitálna staroba. Jeden deň bude venovaný zápisnému zdarma pre všetky vekové kategórie, za dodržania určitých podmienok, a v piatok 8.3. v rámci Medzinárodného dňa žien bude zápisné zdarma pre ženy (18+)“, povedala riaditeľka knižnice Iveta Kyselová.

Zábavné popoludnie pre rodičov s deťmi do 5 rokov sa bude konať už tradične v stredu pod názvom Drobci v knižnici. Budú pre nich pripravené zábavné a tvorivé aktivity, ako i čítanie z kníh.

Prezentácia knihy a autorská beseda bude na záver týždňa. Nesmierne vzácny materiál, ktorý sa podarilo zozbierať a vydať, bude prezentovať Juraj Králik, autor knihy Rožňava, 100 rokov telovýchovy a športu 1845-1945.

Prečo je marec mesiacom knihy? Zaslúžil sa o to Matej Hrebenda, významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Dostaňme prostredníctvom rôznych podujatí literatúru a knihy čo najviac do povedomia verejnosti.

Slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc 2024 sa uskutoční 4.3.2024 vo výstavných priestoroch NR SR.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt: www.kniznica-rv.sk      E-mail: kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa: Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel.: 058/ 788 09 11, 788 09 17

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore