Tlačové správy

Marec v košickej filke odštartujú Milan Paľa a Symfonické tance

Koncert pre husle a orchester od Edwarda Elgara v podaní slovenského virtuóza Milana Paľu a Symfonické tance od Sergeja Rachmaninova – to je ponuka prvého marcového koncertu Štátnej filharmónie Košice. Orchester ŠFK povedie český dirigent Tomáš Brauner. Koncert z abonentného cyklu A s názvom ELGAR & RACHMANINOV sa uskutoční vo štvrtok 7. marca 2024 o 19:00 v Dome umenia.

Milan Paľa

Husľový virtuóz Milan Paľa je zárukou špičkového oduševneného výkonu. Slovenský huslista žijúci v Brne je jednou z najvýraznejších postáv aktuálnej hudobnej scény. Milan Paľa ako vyhľadávaný interpret nových diel má za sebou veľké množstvo premiér svetových, českých a slovenských skladateľov. Hoci je jeho repertoár značne široký a zasahuje do všetkých období od baroka po súčasnosť, jeho doménou zostáva hudba 20. a 21. storočia, ktorú prezentuje na prestížnych pódiách. Nezvyčajne rozsiahla, kvantitatívne a obsahovo unikátna je i umelcova diskografia.

Koncert pre husle a orchester od Edwarda Elgara vznikol v roku 1910 a je jedným z jeho najlepších diel. Milan Paľa o ňom povedal: „Elgarov husľový koncert patrí medzi raritné diela nielen pre svoj neobvyklý rozsah, ale i pre posolstvo, ktoré nesie medzi riadkami partitúry. Z môjho pohľadu ide o dielo, ktoré je nositeľom najhlbšieho vyjadrenia hlbokých citov a lásky v hudbe. Snažiť sa uchopiť túto hudbu slovami je asi nemožné a hádam aj zbytočné – všetko je vyjadrené v citáte, ktorý Elgar vpísal k partitúre: ´Aquí está encerra el Alma de…´ alebo Tu je duša…“

Husľový virtuóz Milan Paľa & ŠfK      Foto: Jaroslav Ľaš

Symfonické tance

Na koncerte ELGAR & RACHMANINOV povedie orchester ŠFK šéfdirigent Symfonického orchestra hl. m. Prahy FOK Tomáš Brauner. Do Košíc sa vracia po úspešných minulých spoluprácach. V druhej časti večera odznejú Symfonické tance – orchestrálna suita v troch častiach od ruského majstra Sergeja Rachmaninova. Skladateľ navždy opustil svoju vlasť krátko po revolúcii v roku 1917 a Symfonické tance predstavujú nostalgickú spomienku na rodnú krajinu.

Viac približuje dirigent Tomáš Brauner: „Sergej Rachmaninov, tvůrce tří velice známých a působivých symfonií a symfonických básní, dokončil svou poslední velkou skladbu Symfonické  tance v roce 1940. Dílo plné energických tanečních rytmů, nápaditých instrumentačních postupů i hluboké nostalgie dnes patří do repertoáru všech světových orchestrů. Toto dílo je mi velice blízké a jsem velice rád, že ho mohu provést právě se Státní filharmonií Košice.“ 

Šéfdirigent Symfonického orchestra hl. m. Prahy FOK Tomáš Brauner & ŠfK    Foto: Jakub Šimoňák

Koncert z abonentného cyklu A s názvom ELGAR & RACHMANINOV sa uskutoční vo štvrtok 7. marca 2024 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore