Už 45. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie HYGIENA ALIMENTORUM so zameraním na aktuálne trendy produkcie a predaja kvalitných a bezpečných produktov z hydiny, rýb a zveri sa začína dnes v Hoteli Patria na Štrbskom Plese. Hlavný odborný program je sústredený na 15. a 16. mája 2025. Vedeckú konferenciu organizuje pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach v spolupráci s Národným kontaktným bodom pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pro bezpečnosť potravín (EFSA), Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, Úniou hydinárov Slovenska a Slovenskou spoločnosťou pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri Slovenskej akadémii vied.
„Hlavným zameraním medzinárodnej vedeckej konferencie sú aktuálne poznatky o zdravotnej bezpečnosti a kvality produktov z hydiny, rýb a zveri, ktoré tvoria významnú časť potravinového reťazca obyvateľov Slovenska,“ hovorí odborný garant konferencie Peter Popelka z Katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín UVLF v Košiciach. V trojročnom cykle sa na konferenciách strieda problematika mliečnych a rastlinných komodít (2023), mäsa a mäsových výrobkov (2024), produktov z hydiny, rýb a zveri (2025).
Na konferencii budú prezentované aktuálne i dlhodobo sledované odborné témy, ale aj problematika, ktorá sa dotýka každodenného potravinového stola v našich domácnostiach. Postaral sa o to medzinárodný programový výbor konferencie, v ktorom sú aj odborníci z veterinárskych a poľnohospodárskych univerzít v Česku, Poľsku, Rakúsku, Nórsku a Chorvátsku. Popri jedinej slovenskej veterinárskej univerzite v Košiciach sa na konferencii prezentujú aj zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Trnavskej univerzity v Trnave, nórskej NORD University Bodø, košickej Univerzity P. J. Šafárika, Slovenskej zdravotníckej univerzity, ale aj zástupcovia Únie hydinárov SR, Platformy potravinovej pomoci SR, Slovenskej poľovníckej komory, Združenia chovateľov rýb, regionálnych veterinárnych a potravinových správ zo Slovenska i Česka a ďalších subjektov. Súčasťou konferencie bude aj 11. ročník súťaže o najlepší potravinársky výrobok konferencie. Témou je najlepšia hydinová šunka a prihlásených je desať vzoriek od piatich výrobcov.
S výsledkami úradných kontrol hydiny, rýb a zveri vo vzťahu k bezpečným potravinám sa podelí ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martin Chudý. Aktuálnu situácia v odvetví spracovania hydiny a vajec a jeho konkurencieschopnosť zhodnotí predseda Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Súčasnému stavu zveriny na našich stoloch sa bude venovať český odborník Ladislav Steinhauser a stav produkcie a spracovania diviny na Slovensku doplnia aj zástupcovia Slovenskej poľovníckej komory. Zaujímavý národný projekt REDIPOM, ktorý by mal vytvoriť jednotný systému redistribúcie potravinovej pomoci, bude prezentovať Alexandra Kolarik z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti. Aké sú trendy, výzvy a hrozby v produkcii lososa v Nórsku povie dekanka Fakulta biovied a akvakultúry na nórskej NORD University Bodø Mette Sørensen. Aktuálnu situáciu a perspektívy v chove pstruha dúhového na Slovensku doplnia zástupcovia Združenia chovateľov rýb na Slovensku. Zaujímavý bude aj pohľad na rizikový faktor zdravia – ortuť v rybách. V programe konferencie je aj problematika označovania environmentálnych charakteristík na potravinách, či výskytu a šírenia enterobaktérií v potravinách. Českí odborníci budú hovoriť o kvalite medu a rozmanitosti peľových taxónov v nich, slovenskí doplnia poznatky z vytvárania spoločného nástroja vzdelávania včelárov prostredníctvom medzinárodnej platformy B-Thenet. Diskutovať sa bude aj o kvalite hydinového mäsa, ktorú môže ovplyvniť dezinfekcia chovných priestorov, či o výskyte perzistentných organických látok v slovenských slepačích vajciach.
Pracovný program konferencie sa začína vo štvrtok 15. mája 2024 o 9. hodine v hoteli Patria na Štrbskom Plese. Radi Vám sprostredkujeme stretnutie so špičkovými odborníkmi z vedy i praxe. Podrobné informácie https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/
Mgr. Zuzana Bobriková, hovorkyňa UVLF
zuzana.bobrikova@uvlf.sk
+421 917 869 914
www.uvlf.sk
Komentáre
