Aktuality

IFJ: Od začiatku roka zabili vo svete už viac ako 100 novinárov

Už viac ako 100 novinárov zabili od začiatku roka vo svete pri ich práci. Smutné prvé miesto patrí Somálsku so 16 mŕtvymi reportérmi, vyplýva z bilancie Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ), ktorú 29. októbra zverejnili v Norimbergu. Práve zo Somálska v deň zverejnenia bilancie prišla správa o sedemnástej obeti.
Počet novinárov, ktorých zabijú pri vykonávaní ich povolania, už roky rastie. V roku 2010 zabili 94 žurnalistov, pokým v roku 2011 ich bolo 106. „Príliš mnoho novinárok a novinárov zomiera za slobodu tlače,“ uviedol prezident IFJ Jim Boumelha.
Najnebezpečnejšími regiónmi pre zástupcov médií boli vlani podľa federácie Blízky východ a arabský svet s celkovo 32 mŕtvymi. V Iraku, v Pakistane a v Mexiku evidujú po 11 obetí.
„Je škandál, koľko vlád sa nečinne prizerá, ako sa novinárky a novinári stávajú obeťami násilia,“ vyhlásil Boumelha. IFJ sídli v Bruseli a zastupuje záujmy približne 600.000 žurnalistov zo 175 odborových organizácií novinárov po celom svete.
„Nebezpečenstvu sú tiež často vystavené životy kameramanov a vodičov, ako aj ďalších zamestnancov médií,“ vyzdvihla generálna tajomníčka IFJ Beth Costová. Ľudia na celom svete majú právo na necenzurované informácie. Sloboda tlače je dôležitým ľudským právom, zdôraznil Boumelha. „Niekomu sa však nepáči, o čom novinári a novinárky informujú,“ dodal.
Predstaviteľ somálskeho rádia Shabelle 29. 10.  informoval, že 25-ročný novinár rádia, na ktorého minulý týždeň strieľali ozbrojenci, podľahol v nedeľu zraneniam. Počet žurnalistov zabitých pri cielených útokoch v africkej krajine sa tým od začiatku roka zvýšil na 17. Analytici sa domnievajú, že novinári v Somálsku sú terčom islamských militantov zo skupiny aš-Šabáb, no tiež podnikateľov a politikov nespokojných s ich správami. V žiadnom prípade tohtoročných vrážd novinárov v krajine dosiaľ nikoho nezatkli.

 

Zdroj: TASR

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore