Tlačové správy

Jakubisko ukáže výtvarné diela aj za 700 000 Kč

Juraj Jakubisko, foto: Tomáš Čižmárik

Košice budú najbližšie dni žiť Jakubiskom, rodákom z neďalekého Kojšova. Kľúčová osobnosť EHMK sa predstaví nielen cez svoje filmy, ale aj výtvarnú tvorbu.

 

Juraj Jakubisko, foto: Tomáš Čižmárik

Juraj Jakubisko, foto: Tomáš Čižmárik

V Košiciach sa v dňoch 23. – 30. marca uskutoční filmový festival Jakubiskove dni. V rámci neho sa Juraj Jakubisko predstaví aj ako výtvarník s 30-mi dielami. Predajná výstava obsahuje cyklus serigrafií, autorské filmové plagáty a olejomaľby. Sú medzi nimi aj obrazy za 700 000 Kč.

,,Pre košickú kultúrnu verejnosť je to ojedinelá príležitosť vidieť Jakubiska vo výtvarnej polohe, v ktorej ukazuje celý potenciál kreativity krehkého a poetického sveta,“ uviedol umelecký riaditeľ Košice 2013, Vladimír Beskid, ktorý je kurátorom výstavy. Ako dodal, umelca chcú predstaviť ako komplexnú osobnosť, nielen ako známeho filmového režiséra, ale aj človeka, ktorý je zdatný vo výtvarnej i literárnej oblasti.

Historickým veľkofilmom Bathory, najdrahším filmovým projektom v strednej Európe, sa začne filmová časť festivalu 24. marca o 18:00 v kine Ster Century Cinemas. ,,Jakubisko je jednou zo štyroch kľúčových osobností EHMK, preto sme mu venovali celý festival, ktorý sa uskutoční nielen v Košiciach, ale i v iných mestách regiónu,“ doplnil V. Beskid.

Pre milovníkov kinematografie je v pondelok pripravená prednáška s Jurajom Jakubiskom na tému Budúcnosť filmárskeho umenia. Počas celého týždňa sa budú premietať jeho známe filmy, ktoré získali desiatky ocenení.

Umelecké diela môžu návštevníci obdivovať do 12. apríla. Festival bude pokračovať od 1. 4. do 7. 4. v Prešove, Bardejove, Levoči, Spišskej Novej Vsi a Humennom.

Komentáre

komentárov

2 komentáre

2 Comments

  1. Jana Savčáková

    25. marca 2013 at 11:08

    Dobrý deň, prajem. Prosim vás, bude debata Budúcnosť filmárskeho umenia prebiehať aj na festivale v Prešove? Zúčastní sa festivalu v tomto meste aj pán Jakubisko? Za odpoveď vďaka.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore