Košice

Prehľad podujatí – 41. týždeň – 4.9.2013

PODELOK                Krajská agentúra SDKÚ-DS Košice

7. októbra                  KA SDKÚ-DS, Slovenskej jednoty 10, (zmena adresy po sťahovaní)

11:00                          Téma TB:

                                    Platíme v Košiciach za parkovanie protizákonne? Nové skutočnosti v kauze prenájmu parkovísk v Košiciach

                                    Hostia TB:

  • Viliam Novotný – podpredseda SDKÚ-DS
  • Emil Petrvalský  – predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v MZ KE
  • Rastislav Trnka – predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v MsZ MČ Košice-Staré mesto

____________________________________________

 STREDA                   Slovenské technické múzeum (STM), Košice    

9. októbra                  STM, Hlavná 88, KE 

10:00                          Téma TB:

Legenda Merkúr – interaktívna výstava legendárnej detskej stavebnice. Medzi exponátmi sú dopravné stroje a zariadenia, žeriavy, modely rôznych technických stavieb. (Výstava bude pre verejnosť sprístupnená v novootvorenej výstavnej sieni STM od 10. októbra 2013.)

Hostia TB:

  • Jiří Mládek – zberateľ a majiteľ zbierky Merkúr 
  • Mgr. Ján Melich – námestník pre marketing  STM

 ___________________________________________________

ŠTVRTOK                Košický samosprávny kraj

10. októbra                Kasárne/Kulturpark, Kukučínova 2, KE

9:00                             6. ročník konferencie KSK – partner v cestovnom ruchu so zameraním na kultúrny cestovný ruch. V programe prezentácie sekcie cestovného ruchu MDVRR SR, SACR, Juhočeský kraj, Skanzen Szentedre (Maďarsko), Ľubovnianske múzeum, EHMK, Terra Incognita. Prehliadka priestorov Kulturparku.

 Brífing v čase od 10:20 – 10:40 hod.

 ___________________________________________________

 PIATOK                    Košický samosprávny kraj

11. októbra                Štátne divadlo, Hlavná ulica, KE

11:00                           Slávnostné odovzdávanie verejných ocenení: Cena KSK, Cena predsedu KSK a Plaketa predsedu KSK                                 

  • Cena KSK: Good Angels Košice – ženský basketbalový klub, prof. PhDr. Karol Horák, CSc. -pedagóg a divadelník, IUVENTA Michalovce – klub ženskej hádzanej, Jozef Jarkovský – športový novinár, David J. Rintoul – manažér U. S. Steel Košice, s.r.o.
  • Cena predsedu KSK: Ján Bičkoš – šéfredaktor novín Krasňančan, Collegium Technicum – spevácky zbor, Gemerský banícky spolok Bratstvo Rožňava, Adrián Angyal a Róberta Lebovská – Taekwondo Hakimi Rožňava, Andrej Mikula – podnikateľ z Krompách
  • Plaketa predsedu KSK: Ing. Miloš Beca, in memoriam – starosta MČ Košice – Vyšné Opátske, Fyziatricko-rehabilitačné oddelenie Nemocnica Košice – Šaca a. s., Marko Kudlik – darca krvi, držiteľ Jánskeho plakety, Pavička – detský folklórny súbor zo Sečoviec, Speleo Rožňava – jaskyniarska skupina, Mgr. Mária Uličná – folkloristka z Margecian

___________________________________________________

 SOBOTA                   Obec Betliar, SNM – Múzeum Betliar, Lesy SR, PD Gem. Poloma

12. októbra                Betliar, park pri Kaštieli

9:00                            18. ročník Jazda sv. Huberta – posledné z top podujatí Terra Incognita

Z programu:

9:00 hod. – sprievod obcou, 10:00 hod. – slávnostný ceremoniál pred kaštieľom, 11:00 hod. – Hubertova jazda 1. časť, 11:30 hod. – vystúpenie sokoliarov a ukážka poľovníckych plemien psov, 11:45 hod. – voltýž, 12:00 hod. – prezentácia rýchlosti koní (Lúčka), 13:45hod. – voltýž, 14:00 hod. – Hubertova jazda 2. časť,  14:30 hod. – Hallali v parku kaštieľa,  15:00 hod. – skákanie parkúrových prekážok – minimax Jazdecký slalom, 19:30 hod. – posedenie koníčkárov

Do Betliara bude z Košíc vypravený historický vláčik. Odchod z Košíc je o 7:45 hod, z Betliara sa naspäť odchádza o 15:55 hod., príchod do Košíc je o 17:55 hod. Podrobnosti nájdete na www.khkv.sk, lístky si treba rezervovať na khkv@khkv.sk.

___________________________________________________

INÉ

DNI  ŠPANIELSKEJ  KULTÚRY

V dňoch 6. do 12. októbra 2013 – 8. ročník Dní španielskej kultúry – gestorom a hlavným organizátorom obľúbeného podujatia je Gymnázium Park mládeže 5 v Košiciach.

(Podrobnosti a program v TS)

– – – – – – – –  – — – – – –  – – – – – – –  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

KRÁLI  A  KOŠICE

Sobota a nedeľa 5.- 6. októbra 2013, pred Štátnou vedeckou knižnicou, Hlavná 10, Košice Potulky mestom Košice na tému: „Králi v Košiciach“ – od stredovekých až po súčasných. Naši králi i kráľovské návštevy mesta. Kde všade sú králi spodobení v Košiciach, čo dali mestu a čo je po nich pomenované? Uvidíte aj kráľovskú korunu. M. Kolcun začína svoje potulky v sobotu o 10:30, 12:00, 14:00, 15:30, 17:00, 19:30 a 21:00 (17:00 dvojjazyčný anglicko-slovenský turnus) a v nedeľu o 12:00, 14:00, 15:30 a 17:00Z. Balassa sprevádza v sobotu po slovensky o 11:00 a 20:00, po maďarsky o 16:00. B. Czimová v sobotu o 20:30 a v nedeľu o 14:30 po slovensky, o 16:00 po maďarsky. Potulka je vhodná aj pre cyklistov a pre vozíčkarov. Pre menšie skupiny odporúčame turnusy v sobotu o 11:00 a 20:00 (Balassa), o 20:30 (Czimová) o 12:00 a 17:00 (Kolcun) alebo v nedeľu o 14:30 (Czimová) o 12:00 a 17:00 (Kolcun). Viac: www.potulka.sk

– – – – – – – –  – — – – – –  – – – – – – –  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1. MEDZINÁRODNÝ  PETANGOVÝ  TURNAJ  DVOJÍC

Sobota 5. októbra 2013, 9:00 hod. Mestský park, Košice (pri Altánku) – 1. medzinárodný petangový turnaj dvojíc pod záštitou primátora mesta Richarda Rašiho – zaregistrované sú družstvá zo Slovenska, Čiech, Ukrajiny, Maďarska a z Francúzska.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

MÔŽEME ROZHODNÚŤ O  OSUDE   URBANOVEJ  VEŽE  V  KOŠICIACH

Deväť vstupných portálov do historických budov na Slovensku, medzi ktorými je aj portál na národnej kultúrnej pamiatke – Urbanovej veži v Košiciach, bude bojovať v internetovom hlasovaní o grant na obnovu z Nadácie VÚB. Ide o každoročnú aktivitu Poklady môjho srdca, ktorou chce Nadácia VÚB prebudiť záujem ľudí o kultúrne dedičstvo. Suma určená na obnovu je až 30.000  eur. Hlasovať môžete na stránke www.vub.sk/portaly do konca októbra.

(Viac informácií v priloženej TS) 

_________________________________________________

OZNAM  RO  SSN

Slovenský syndikát novinárov – RO SSN Košice, Košice – EHMK 2013, n. o., Slovenská knižnica pre nevidiacich M. Hrebendu v Levoči, Spojená škola internátna v Levoči a OZ TADAM Vás pozývajú na prezentáciu knihy s CD „Čítanka pre zrakovo znevýhodnené deti“, ktorá sa uskutoční  v utorok 8. októbra 2013 o 15:00 hodine v Kunsthalle/Hale umenia, Rumanova ulica 1 v Košiciach (stará Krytá plaváreň). Úryvky diel spisovateľov, o ktorých sa deti učia na hodinách slovenského jazyka, načítali na CD účastníci Miniškoly mladých moderátorov 2013. Literárna čítanka je určená pre ich zrakovo znevýhodnených kamarátov a okrem úryvkov obsahuje aj životopisy autorov spolu so zoznamom ich diel, je vytlačená aj Braillovým písmom. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v rámci programu Košice – EHMK 2013, projektu Pentapolitana v čiastkovej aktivite Život v tmavomodrom svete. Finančne prispel aj Literárny fond.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore